Moord in de bibliotheek - Agatha Christie
Recensie

Moord in de bibliotheek – Agatha Christie

In december ontving ik, in het kader van ‘A Christie for Christmas, een recensie-exemplaar van Moord in de bibliotheek van Uitgeverij Rainbow. En wat was ik blij toen ik dit boek ontving! Ik had natuurlijk van te voren al een afbeelding gezien van de cover en was helemaal weg van het ontwerp. Wat ik echter niet wist, was dat het boek was uitgegeven als hardcover. Omdat Rainbow bekend staat om de paperback pockets, ging ik er al helemaal van uit dat dit ook een paperback zou zijn. Maar in plaats daarvan ontving ik dus een schitterende hardcover. Zou de inhoud van het boek me net zo aangenaam verrassen? Ik begon er snel aan om hier achter te komen.

Moord in de bibliotheek

Over het boek

Het rustige leventje van de keurige Bantrys wordt ruw opgeschrikt wanneer er een lijk in hun bibliotheek wordt aangetroffen. Het slachtoffer is een voor hen onbekende jonge vrouw in avondjurk. Mevrouw Bantry, die zich normaal gesproken doodverveelt, vindt het allemaal reuze spannend. Ze roept de hulp in van haar vriendin Miss Marple in de hoop samen met haar het mysterie op te lossen. Niet veel later worden in een verlaten groeve de verkoolde resten van een meisje gevonden. Houden de twee zaken verband met elkaar? En lukt het Miss Marple om de zaak op te lossen voor er roddels over de Bantrys in de wereld komen?

Ouderwetse detective

Ik heb al eerder twee boeken van Agatha Christie gelezen (beide over Hercule Poirot). Ik was dus al bekend met haar schrijfstijl, die voor onze tijd toch tamelijk ouderwets is. Ik herinnerde me niet dat ik daar toen veel problemen mee had, maar ik moest nu toch wel weer even wennen. Persoonlijk denk ik dat een paar subtiele aanpassingen geen kwaad zouden kunnen bij deze heruitgave. Dat zou het boek net iets toegankelijker maken voor de moderne lezer. Toch stoorde ik me niet al te erg aan het ouderwetse taalgebruik en werd ik, toen ik hier eenmaal aan gewend was, steeds verder meegenomen in het moordmysterie.

Puzzelen tot het einde

Hoewel het lijk al op pagina 2 gevonden werd, kwam het verhaal voor mijn gevoel toch wat traag op gang. Ook gingen de personages niet echt voor mij leven, al moest ik wel lachen om mevrouw Bantry, die de moord duidelijk als een verzetje zag in haar anders zo saaie leven. Toch merkte ik dat ik langzaam maar zeker steeds meer opging in het moordmysterie en echt mee ging puzzelen ovr wie het gedaan kon hebben. En hoewel ik er niet heel ver naast had, zou ik toch de verkeerde persoon als dader hebben aangewezen. Hierdoor was het verhaal leuk om te lezen (maar nooit echt spannend) tot de ontknoping.

Eindoordeel

Ik vond het boek zeker leuk om te lezen, maar ik beleefde er niet zoveel plezier aan als de eerdere boeken die ik van Agatha Christie heb gelezen. Misschien pakken de verhalen over Hercule Poirot me net iets meer dan die over Miss Marple, al is dat natuurlijk moeilijk te zeggen na één Miss Marple-boek. Zou ik het ooit nog een keer lezen? Dat denk ik niet, maar met die schitterende cover is het in elk geval een mooie aanwinst voor in de boekenkast.

Informatie

Titel: Moord in de bibliotheek
Oorspronkelijke titel: The Body in the Library
Auteur: Agatha Christie
Uitgeverij: Uitgeverij Rainbow
Jaar: 2021 (Oorspronkelijke uitgave: 1942)
Pagina’s: 253
Categorie: Detective
Taal: Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *