Moordgids voor lieve meisjes - Holly Jackson
Recensie

Moordgids voor lieve meisjes – Holly Jackson

Toen ik een paar weken terug Moordgids voor lieve meisjes in mijn goodiebag van YALFU vond, was ik meteen enthousiast. Ik had al zoveel lovende recensies en foto’s van dit boek voorbij zien komen, dat ik haast niet kon wachten om dit boek op te pakken en eraan te beginnen.

Moordgids voor lieve meisjes

Over het boek

Wanneer de populaire Andie Bell uit Little Kilton spoorloos verdwijnt is iedereen – inclusief de politie – het er over eens: ze is vermoord door haar vriendje Sal Singh, die daarna zelfmoord pleegde. Daarmee is de zaak gesloten.

Vijf jaar later ligt het onderwerp nog steeds gevoelig in Little Kilton. De mensen in het dorp praten er liever niet over. Toch besluit de zeventienjarige Pippa Fitz-Amobi haar profielwerkstuk aan de zaak te wijden. Ze is er altijd van overtuigd geweest dat er iets niet klopt en zet alles op alles om Sal’s onschuld te bewijzen. Maar niet iedereen is even blij met Pip’s speurwerk. Zou de echte moordenaar nog rondlopen en haar proberen tegen te werken?

Aantrekkelijk boek

Wat me allereerst opviel is hoe aantrekkelijk het boek eruit ziet. De cover spreekt direct tot de verveelding en ook het binnenwerk ziet er fantastisch uit. De spelden op de cover komen terug door het hele boek heen, bij het begin van ieder hoofdstuk. Het verhaal zelf bestaat niet uit één lange lap tekst, maar wordt onderbroken met transcripties van interviews en fragmenten uit Pippa’s logboek. Daardoor vlieg je super snel door de pagina’s heen.

Vermakelijk en snel geschreven

Dan het verhaal zelf. Het is natuurlijk niet heel waarschijnlijk dat een zeventienjarig meisje een moord probeert op te lossen, maar dat neem ik graag voor lief. Het is namelijk wel een leuk en origineel plot, zeker voor jongeren. Daarbij zit er veel humor in het boek en is het lekker vlot geschreven.

Zoveel vragen

Wat vanaf het begin af aan meteen opviel is dat Pip ver gaat om haar gelijk te bewijzen – heel ver. Ze praat met vrienden en familieleden van Sal en Andie, en breekt regelmatig de regels om aan bewijsmateriaal te komen. Dat hield de vaart natuurlijk wel lekker erin, maar kwam de geloofwaardigheid niet ten goede. Het verhaal riep dan ook snel een heleboel vragen bij me op, zoals:

  • Hoe kan het dat Pippa’s voorstel voor haar profielwerkstuk überhaupt is goedgekeurd?
  • Hoe kan het dat haar profielwerkstuk niet is afgekeurd nadat ze zoveel ethische grenzen heeft overschreden?
  • Hoe kan het dat iedereen bereid is met Pippa te praten en dat degene die haar plannen wil dwarsbomen haar niet meteen wat aan doet?
  • Hoe zou een zeventienjarig meisje een zaak kunnen oplossen, als de politie dat niet kan?

Eindoordeel

Is dit boek de hype waard? Voor mij helaas niet. Hoewel het goed begon en fijn was opgebouwd, raakte ik steeds meer mijn interesse kwijt naarmate het verhaal ongeloofwaardiger werd. Ook van het einde was ik niet echt ondersteboven. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat dit een young adult boek is en dat ik het daarom niet kan vergelijken met een thriller voor volwassenen. Ik denk ook dat ik het, toen ik een jaar of 15 was, een ontzettend spannend boek had gevonden. Nu kan ik het verhaal gewoon niet serieus nemen. Ik vrees dat dat betekent dat ik oud aan het worden ben ;).

Informatie

Titel: Moordgids voor lieve meisjes
Auteur: Holly Jackson
Uitgeverij: Volt
Jaar: 2020
Pagina’s: 443
Categorie: Young adult thriller
Taal: Nederlands (Vertaald uit het Engels: A Good Girl’s Guide to Murder)
Verkrijgbaar als: Ebook | Paperback

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *