Uitwaaien - Daphne Deckers
Recensie

Uitwaaien – Daphne Deckers

Los van alle boeken die ik het liefst in één ruk uitlees, vind ik het ook fijn om af en toe tussendoor stukjes van een ander boek te lezen. Daarbij gaat het dan altijd om boeken met korte verhalen, columns of andere korte stukjes. Boeken die ik na het lezen van een paar van die stukjes weer even opzij kan leggen, zonder bang te zijn dat ik de draad kwijt ben als ik er later weer mee verderga. Uitwaaien van Daphne Deckers was hier perfect voor. Ik heb dit boek er de afgelopen maanden dan ook regelmatig bij gepakt tussen twee andere boeken door.

Uitwaaien

Over het boek

Uitwaaien is een rijk geïllustreerd feelgoodboek waarin Daphne Deckers ons meeneemt op een inspirerende reis door Nederland. Op aanstekelijke wijze verhaalt Deckers over allerlei zaken die typisch Nederlands zijn: van een verjaardagskalender op het toilet tot bitterballen bij de borrel. Uitwaaien beschrijft de unieke schoonheid van onze bossen en stranden en het internationale succes van Dutch design. In een boek dat is doorspekt met persoonlijke verhalen vertelt Deckers hoe je rust kunt vinden in deze onrustige tijd en waarom Nederland kan bogen op de meest gelukkige kinderen ter wereld. Laat je inspireren tot een leven in een lagere versnelling maar met een hoger geluksquotiënt, met fietsen, schaatsen, bloemen, veel family time en natuurlijk de Nederlandse keuken: wars van franje maar mét een kuiltje jus.

Geluk dichtbij huis

Wat een heerlijk boek is dit! Wanneer je de flaptekst (zie hierboven) leest, krijg je misschien de indruk dat het vooral een boek over de Nederlandse cultuur is, maar het is veel meer dan dat. Uitwaaien is een reisgids en ‘zelfhulpboek’ in één. Zelfhulpboek zet ik hierbij tussen aanhalingstekens, omdat hier vaak onterecht een zweverig imago aan kleeft. Uitwaaien is zeker niet zweverig, maar biedt wel heel veel inspiratie om geluk te vinden in je eigen omgeving én om deze tijd (Deckers begon met schrijven tijdens de eerste lockdown) te gebruiken om te vertragen en meer tijd te besteden aan wat écht belangrijk is.

Schot in de roos

Voor mij was dit boek echt een schot in de roos. Zelf probeer ik deze periode ook te gebruiken om te vertragen, minder tijd online door te brengen en vooral te genieten van de dingen om mij heen. Veel onderwerpen in dit boek, zoals uitwaaien in de natuur, de charme van alle seizoenen en de mooie plekjes in eigen land, spraken mij heel erg aan. Hierdoor zorgde alleen het lezen van dit boek al voor de rustmomentjes waar ik zo naar op zoek was.

De indeling van de hoofdstukken was hier en daar wel wat rommelig en onlogisch. Waarom stond er in het hoofdstuk ‘Werk’ bijvoorbeeld een heel stuk over de Nederlandse oorsprong van Engelse woorden? Toch stoorde ik me hier niet echt aan. Juist het constant wisselen van onderwerpen hield het boek interessant.

Slordige opmaak

Over één ding was ik echter minder enthousiast: de opmaak van het boek. Op het eerste gezicht ziet het boek er heel mooi en gezellig uit, dankzij de vele illustraties en gekleurde kaders. Maar wanneer je het boek echt gaat lezen, kom je erachter dat er dingen niet kloppen. Zo ben ik een stukje dubbele tekst tegengekomen (in een kader en de alinea eronder), maar wat nog erger was: er ontbraken soms hele stukken tekst. Soms werd een zin aan het einde van de pagina afgebroken en begon op de volgende pagina doodleuk een nieuw onderwerp. Ik hoop dat dit bij een volgende druk van dit boek wordt rechtgezet.

Eindoordeel

Uitwaaien is echt een boek waar ik blij van word. Allereerst sluit het ontzettend aan op de dingen waar ik me persoonlijk graag mee bezig houd. Maar ik denk ook dat het precies de dingen zijn waar iedereen in coronatijd wat meer behoefte aan heeft gekregen: gewoon lekker uitwaaien en genieten van de grote en kleine geluksmomentjes dicht bij huis. Ik zou het dan ook, ondanks de storende fouten in de opmaak, aan iedereen aanraden.

Informatie

Titel: Uitwaaien
Auteur: Daphne Deckers
Uitgeverij: Podium
Jaar: 2021
Pagina’s: 383
Verkrijgbaar als: Hardcover | E-book
Genre: Non-fictie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *