Branna's Offer - Gaby Raaijmakers
Recensie

Branna’s offer – Gaby Raaijmakers

In april 2019 bezocht ik Comic Con samen met mijn vrouw. Er was die dag een auteur aanwezig waarvan zij graag een gesigneerd boek wilde hebben. Terwijl ik wachtte tot haar boek gesigneerd was, raakte ik aan de praat met de auteur die ernaast zat: Gaby Raaijmakers. Ik kende haar en haar boeken nog niet, maar voor ik het wist was ik zelf twee gesigneerde boeken rijker. Nu, meer dan twee jaar later, ben ik er eindelijk aan toe gekomen om het eerste deel te lezen.

Branna’s offer

Over het boek

Branna is op zijn zachts gezegd niet blij als ze wordt uitgehuwelijkt aan de Mazumundische keizerszoon Memindel. Niet alleen moet ze trouwen met een man die ze niet kent, maar ze moet ook alles achterlaten om te verhuizen naar een ver rijk dat in niets lijkt op haar thuis. Het rijk kent andere goden en gebruiken, zoals een streng kastensysteem op basis van oogkleur. Hoe kan Branna zich daar ooit thuis voelen?

Dan vertrekt Memindel ook nog kort na hun huwelijk, om oorlog te gaan voeren, waardoor Branna alleen achterblijft met haar hofdames en de magiër Séman. Hij is gezonden om voor Branna’s dieren te zorgen, maar lijkt ondertussen hele andere bedoelingen te hebben.

Wat een namen!

Toen ik net begon aan dit boek, raakte ik nogal verstrikt in alle namen van personen en plaatsen in het boek. Er komen heel wat ingewikkelde namen in het boek voor, die ook nog eens heel erg op elkaar lijken. Zo heb je Yo-Kin-Har Mazumundo, Yo-To-Mae Tsahinar, Mardormundo, Mandorino en Kin Har Memindel. Volg je het nog? Ik in elk geval niet meer en ik dacht dan ook al snel dat ik dit boek niet uit zou lezen omdat ik simpelweg niet door die wirwar van namen heen kwam. Maar kennelijk is het me uiteindelijk toch gelukt om hier doorheen te prikken en verder te lezen.

Originele insteek

Toen het me eenmaal gelukt was om door die namen heen te lezen, ging ik eigenlijk vrij snel door de rest van het boek heen. Het verhaal is spannend geschreven en het idee van het kastensysteem op basis van oogkleur vond ik erg origineel. Ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat mijn lot bepaald wordt door de kleur van mijn ogen. Dat gegeven maakte het boek extra interessant om te lezen.

Haken en ogen

Toch zaten er nog wel wat haken en ogen aan het boek. Allereerst zaten er echt heel veel tikfouten in. Zelfs die ingewikkelde namen werden niet consequent met of zonder tussenstreepjes geschreven. Daarnaast waren er een aantal dingen die gewoon niet logisch waren. Ook bij fantasy wil ik het gevoel hebben dat het verhaal klopt en dat had ik niet altijd bij dit boek. Daarnaast zag ik het grootste gedeelte van het einde van dit boek al van mijlenver aankomen, hoewel de uiteindelijke cliffhanger me dan toch weer nieuwsgierig maakte naar meer.

Eindoordeel

Als je eenmaal gewend bent aan de ingewikkelde namen, is het een leuk en interessant boek, waar je zo doorheen vliegt. Wel hadden bepaalde ideeën nog wat beter (logischer) kunnen worden uitgewerkt, maar misschien komt dat ook omdat dit Raaijmakers’ debuut was. Juist daarom (en door de cliffhanger) ben ik benieuwd naar deel 2. Ik zag wel al dat dit over andere personages gaat en zich 13 jaar na boek 1 afspeelt. Een direct antwoord op de cliffhanger zal ik dus helaas niet krijgen. Of ik na boek 2 ook het derde deel nog zal lezen weet ik nog niet. Dat ligt er echt aan hoe deel 2 me zal bevallen.

Informatie

Titel: Branna’s Offer
Auteur: Gaby Raaijmakers
Uitgeverij: Zilverspoor
Jaar: 2014
Pagina’s: 308
Verkrijgbaar als: Paperback | E-book
Genre: Fantasy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *