Marouscha's boekenmaand: Augustus
Boekenliefde

Marouscha’s boekenmaand: augustus

Wat gaat het jaar snel! Plotseling zit de R weer in de maand en kan ik alweer terugblikken op de boeken die ik heb gelezen in augustus. Het was een maand met een aantal hele mooie boeken, maar ook met een boek dat het simpelweg niet bleek te zijn voor mij. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Uitgelezen in augustus

Circe – Madeline Miller

In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt. De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden.


Op aanraden van mijn vrouw begon ik eind juli aan Circe en ik was al heel snel enthousiast. Het boek is een feest van herkenning voor iedereen die van Griekse mythologie houdt en ook goed te lezen voor wie deze mythen nog niet kent. Zelf wist ik al aardig wat over de Griekse mythologie, maar nog niets over Circe. Dat maakte het boek voor mij extra leuk om te lezen. De recensie volgt binnenkort.

Het huis onderaan de klif – Sharon Gosling

In Het huis onderaan de klif van Sharon Gosling is chef Anna na een verbroken relatie van twintig jaar toe aan een nieuwe start. Ze verhuist naar Crovie, een klein vissersdorpje aan de oostkust van Schotland, maar eigenlijk heeft ze meteen spijt. Zodra ze het dorp en de mensen beter leert kennen, vindt ze ook zichzelf en haar liefde voor koken weer terug. Ze besluit haar keuken om te toveren in een kleine lunchclub. Haar leven lijkt eindelijk weer de goede kant op te gaan, zolang niets haar nieuwgevonden geluk verpest… Het huis onderaan de klif is een heerlijke romance om bij weg te dromen. Voor de lezers van Katie Fforde en Santa Montefiore.


Dit boek ontving ik van uitgeverij Zomer & Keuning omdat ik mee mocht doen aan de blogtour van dit boek. En wat een heerlijk feelgoodboek was het! Ik werd echt door het verhaal meegenomen naar de Schotse kust en leefde helemaal mee met de hoofdpersonages. De recensie lees je hier.Het boek staat trouwens niet op de foto hierboven, aangezien het op dit moment bij Wendy ligt. Zij maakte namelijk de mooie foto én het recept bij de recensie.

Verder gelezen in augustus

Uitwaaien – Daphne Deckers

Uitwaaien is een rijk geïllustreerd feelgoodboek waarin Daphne Deckers ons meeneemt op een inspirerende reis door Nederland. Op aanstekelijke wijze verhaalt Deckers over allerlei zaken die typisch Nederlands zijn: van een verjaardagskalender op het toilet tot bitterballen bij de borrel. In een boek dat is doorspekt met persoonlijke verhalen vertelt Deckers hoe je rust kunt vinden in deze onrustige tijd en waarom Nederland kan bogen op de meest gelukkige kinderen ter wereld. Laat je inspireren tot een leven in een lagere versnelling maar met een hoger geluksquotiënt, met fietsen, schaatsen, bloemen, veel family time en natuurlijk de Nederlandse keuken: wars van franje maar mét een kuiltje jus.


In augustus heb ik ook Uitwaaien er weer eens bij gepakt. Ik vind dit echt een heel fijn boek om even tussendoor te lezen. Omdat het is opgebouwd uit allerlei korte stukjes kun je eenvoudig stoppen wanneer je wilt. Ik heb dan ook maar een paar hoofdstukken gelezen, tussen twee boeken door. Maar ik weet zeker dat ik hem er snel weer bij zal pakken.

Gestart in augustus

Branna’s offer – Gaby Raaijmakers

Branna is niet gelukkig als ze wordt uitgehuwelijkt aan de Mazumundische keizerszoon Memindel. Ze kent alleen de verhalen over machtige en uiterst gevaarlijke magiërs en de krijgers zonder angst, waarmee Yo-To-Mae Tsahinar al vele buurlanden heeft veroverd. Dankzij het strenge kastenstelsel op basis van oogkleur – en onder het toeziend oog van de Goden – is het al lange tijd een groots en welvarend rijk.

Hoe kan ze zich thuis voelen in een keizerrijk waar de kleur van je ogen bepaalt wie je bent? Hoe kan ze leven op een plek waar je hele leven bij geboorte al wordt vastgelegd? Hoe moet ze, naast de vele gevaren die haar prille regime als jonge keizersbruid bedreigen, ook nog een band met haar echtgenoot Memindel opbouwen, van wie ze zo verschilt?


Ik heb dit boek al lange tijd in huis. In april 2019 raakte ik op Comic Con aan de praat met de auteur, die daar aan het signeren was. En voor ik het wist was ik twee gesigneerde boeken rijker. Ik ben er nu eindelijk aan begonnen en moet bekennen dat ik de start wel moeilijk vond. Er komen heel veel ingewikkelde namen in voor, die ook nog eens erg op elkaar lijken. Maar gelukkig is het me gelukt om daar doorheen te prikken en door te lezen. Ik ben inmiddels bij pagina 100 en benieuwd naar de rest.

Gestopt in augustus

De lunch van de roeiers – Susan Vreeland

Het schilderij
De lunch van de roeiers van Renoir uit 1881 verbeeldt een gezelschap vrienden op een zomers terras aan de Seine. Een rijke schilder, een kunstverzamelaar, een Italiaanse journalist, een oorlogsheld, een gevierd actrice en Renoirs toekomstige vrouw delen dit moment uit ‘la vie moderne’.

Het verhaal
Persoonlijke crises in zowel de liefde als de kunst weerhouden Renoir er niet van gepassioneerd het meest uitdagende project van zijn leven aan te gaan. Tegen de achtergrond van discussies over schilderstijlen, vertellen Renoir en zeven van zijn modellen hun verhaal.


Dit boek vond ik een tijdje terug op de brievenbussen in mijn flat, waar mijn buren wel vaker boeken achterlaten. Aangezien ik de schilderijen van Renoir erg mooi vind en wel vaker historische romans lees waarin kunstgeschiedenis eeen grote rol speelt, was mijn interesse meteen gewerkt. Helaas bleek het absoluut geen boek voor mij te zijn. Het is erg traag geschreven en er wordt wel erg diep ingegaan op de schilderstijlen – haast alsof de auteur wil laten zien hoeveel ze ervan weet. Het verhaal wist mij daardoor niet te raken, waardoor ik het al na zo’n 30 pagina’s heb opgegeven.


Hoe gaat het met jouw reading challenge? Laat het ons weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *