Huis onder aan de Klif - Leeshoekje.nl
Recensie

Het huis onderaan de klif – Sharon Gosling

Toen uitgeverij Zomer & Keuning vroeg of wij mee wilden doen aan de blogtour van Het huis onderaan de klif, hoefde ik niet lang na te denken. Een feelgoodboek over een nieuwe start aan de Schotse kust klonk al als een boek dat helemaal in mijn straatje lag. En dan was het ook nog eens een boek waarin een belangrijke rol was weggelegd voor heel veel lekker eten. Je begrijpt het al: mijn verwachtingen lagen erg hoog. Gelukkig werden deze verwachtingen meer dan waargemaakt door dit fijne feelgoodboek.

Het huis onderaan de klif

Dit boek heb ik ontvangen als recensie-exemplaar van uitgeverij Zomer & Keuning voor de blogtour van Het huis onderaan de klif.

Over het boek

Wanneer chefkok Anna’s relatie stukloopt, is ze toe aan een nieuwe start. Ze pakt haar spullen en verhuist naar Crovie, een piepklein dorpje aan de kust van Schotland. Eenmaal daar aangekomen heeft ze vrijwel direct spijt van deze beslissing. Haar huisje is niet meer dan een verbouwde schuur en het dorpje ligt in wel heel onherbergzaam gebied. Wat dacht ze wel niet? En dan blijkt ook nog eens dat lang niet iedereen even blij is met haar komst. Maar langzaam maar zeker sluit ze zowel het dorpje als de bewoners in haar hart. Ook vindt ze haar liefde voor koken terug, waarvan ze dacht dat ze die voorgoed kwijt was. Wanneer ze haar keuken omtovert tot een kleine lunchclub, lijkt het leven haar eindelijk weer toe te lachen. Maar het leven aan de Schotse kust is lang niet altijd even makkelijk.

Bekend plot, maar steengoed uitgewerkt

Hoeveel boeken met ongeveer hetzelfde plot kun je lezen zonder dat het gaat vervelen? Voor mij geldt: veel, zolang het maar goed is uitgewerkt. Ik ben gek op boeken waarin de vrouwelijke hoofdpersoon haar schepen achter zich verbrandt om ergens in het buitenland een nieuwe start te maken. Ik heb er dan ook al ontzettend veel gelezen en krijg er toch geen genoeg van.

Het huis onderaan de klif voldoet precies aan deze omschrijving. Sterker nog: Schotland, een oud receptenschrift en een teruggevonden liefde voor koken… dat deed me wel erg denken aan Jenny Colgan’s Café Zon & Zee. Maar waar ik dat boek gewoon een leuke chicklit vond, had Het huis onderaan de klif veel meer te bieden. Het boek heeft meer diepgang, sterke personages en ook een flinke portie drama. Het leven aan de Schotse kust wordt niet geromantiseerd. Er wordt juist veel aandacht besteed aan de keerzijde van een dergelijk bestaan. En daardoor steekt het boek wat mij betreft ver boven de gemiddelde chicklit uit.

Levendige beschrijvingen

Wat me opviel aan dit boek, was hoe levendig de personages, gerechten en omgeving werden omschreven. Hierdoor had ik als lezer echt het gevoel dat ik zelf in Crovie was en elk moment kon aanschuiven aan Anna’s picknicktafel (of in elk geval kon proberen een plekje te bemachtigen). Ook het ‘dorpsgevoel’ kwam goed naar voren in het verhaal. Dat maakte het ook een stuk makkelijker om écht met de personages mee te leven.

Voorspelbaar, maar daardoor niet minder leuk

Wel was het verhaal, zoals de meeste feelgoodboeken, behoorlijk voorspelbaar. Ik zag het einde dan ook van mijlenver aankomen, maar daar stoorde ik me niet echt aan. Ik heb het al eerder geschreven: bij feelgoodboeken gaat het me niet zozeer om het einde, maar om wat er in de tussentijd gebeurt. Heb ik genoten van die ‘reis’? Dan is het wat mij betreft een goed boek. En dat was zeker het geval bij Het huis onderaan de klif.

Trek gekregen?

Heb jij na het lezen over Anna’s lunchclub trek gekregen? Wij wel! Daarom is Wendy de keuken ingedoken om een heerlijk lunchgerecht te maken: Tempeh Poké Lunch Bowl. Benieuwd naar het recept? Je leest het op Wendy’s foodblog Recepthoekje.

Informatie

Titel: Het huis onderaan de klif
Auteur: Sharon Gosling
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Jaar: 2021
Pagina’s: 315
Verkrijgbaar als: Paperback
Genre: Feelgood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *