De brief voor de koning - Tonke Dragt
Recensie

De brief voor de koning – Tonke Dragt

Deze week deel ik geen recensie van een boek dat ik kort geleden gelezen heb, maar eentje die jullie nog van me tegoed hadden. In november 2020 had ik namelijk Storytel uitgeprobeerd, waarbij ik onder andere De brief voor de koning van Tonke Dragt beluisterde. Ik beloofde toen nog een recensie van dit boek te delen, maar dat is er nooit meer van gekomen. Wel kocht ik in de tussentijd ook nog een papieren versie van het boek, omdat het zo’n indruk op me had gemaakt. Daarom deel ik nu graag alsnog de recensie.

De brief voor de koning

over het boek

Net als elke andere schildknaap droomt Tiuri ervan om ridder te worden. Maar voordat hij zijn ridderslag ontvangt, moet hij nog één beproeving doorstaan. Hij moet samen met de andere schildknapen die tot ridder geslagen zullen worden een nacht doorbrengen in een kapel. De schildknapen mogen niet met elkaar praten en voor niemand de deur open doen. Maar als er van buiten een schreeuw om hulp klinkt, opent Tiuri toch de deur. De ridder die voor de deur staat vraagt Tiuri een heel belangrijke brief te bezorgen aan de koning van een ver koninkrijk. Het is van groot belang dat die brief aankomt, maar het aannemen van deze missie kan Tiuri niet alleen zijn kans op het ridderschap, maar zelfs zijn leven kosten.

Terug naar mijn kindertijd

Het lezen van (of eigenlijk luisteren naar) dit boek bracht me terug naar mijn eerste kennismaking met het boek. Ik zat in groep 7 en de juf las elke dag een stukje voor uit De brief voor de koning. Ik weet nog dat ik helemaal werd meegezogen in de spannende verhalen van Tiuri. En eerlijk gezegd had het boek nog precies dezelfde uitwerking op me toen ik het herlas als volwassene. Het is een ijzersterk avonturenverhaal voor jong en oud.

Tikje ouderwets, maar wel tijdloos

Wel is het taalgebruik van het boek wat ouderwets. Niet zo gek, want Dragt schreef het in 1962 en onze taal is in de tussentijd flink veranderd. Zelf stoor ik me er niet aan en vind ik het taalgebruik zelfs goed bij het verhaal passen. Maar ik kan me goed voorstellen dat kinderen van nu er wat moeite mee hebben. Maar wie zich daar doorheen weet te bijten, wordt beloond met een spannend en tijdloos ridderverhaal.

Fan van de Netflix-serie? Lees het boek!

Vorig jaar verscheen het eerste seizoen van de serie The Letter for the King op Netflix. Ik vind het ontzettend leuk dat er op die manier nieuwe aandacht is ontstaan voor dit boek, maar ik vind het wel jammer dat Netflix een heel andere richting is ingeslagen met het verhaal. In de serie speelt magie een grote rol, maar dat heeft dit boek helemaal niet nodig! Juist het idee dat dit verhaal echt gebeurd zou kunnen zijn, maakt het zo sterk en indrukwekkend. Dus ben je fan van de Netflix-serie? Lees dan zeker ook het boek, want dat is nog veel beter.

Eindoordeel

Wat was het fijn om weer eens helemaal meegezogen te worden in een avonturenverhaal. De gebeurtenissen volgen elkaar in een prettig tempo op, waardoor het verhaal blijft boeien tot het einde. En ‘het einde’ is nog niet eens echt het einde, want het verhaal gaat verder in Geheimen van het Wilde Woud. Volgens mij heb ik dit vervolg nooit gelezen of voorgelezen gekregen als kind, dus ben ik extra benieuwd. Ik ga het dan ook zeker een keer lezen.

Informatie

Titel: De brief voor de koning
Auteur: Tonke Dragt
Uitgeverij: Leopold
Jaar: 1962 (heruitgave: 2021)
Pagina’s: 444
Verkrijgbaar als: Paperback | e-book| luisterboek
Genre: Jeugd (9+), avontuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *