Op goed geluk - Jenny Colgan
Recensie

Op goed geluk – Jenny Colgan

Als echte boekenliefhebber vind ik het erg leuk om boeken te lezen waarin boeken een belangrijke rol spelen. Zo leuk zelfs, dat ik er al eens een blog over schreef. Toen ik voor het eerst over Op goed geluk van Jenny Colgan hoorde, wist ik dan ook meteen: dit boek móét ik lezen. De vakantie leek me hier een perfect moment voor: lekker in de zon met mijn e-reader, wegdromen bij een feelgoodverhaal over boeken. Kan niet beter, toch?

Op goed geluk

Over het boek

Wanneer de plaatselijke bibliotheek zijn deuren sluit, raakt bibliothecaris Nina haar baan kwijt. Ze kan wel solliciteren bij het nieuwe multimediacentrum, maar daarin kan ze haar liefde voor boeken niet kwijt. In plaats daarvan besluit ze het roer om te gooien en haar eigen boekwinkeltje te beginnen – in een bus! Al snel vindt ze een advertentie van een mogelijk geschikte bus, alleen staat deze in Schotland. Als Nina besluit toch een kijkje te gaan nemen, blijkt een boekenbus precies te zijn wat ze in de Schotse Hooglanden nodig hebben. En misschien is een nieuwe start in Schotland wel precies wat Nina nodig heeft.

Ode aan boeken

Vanaf het begin is Op goed geluk een ode aan boeken. (Eigenlijk al vóór het begin, als je het voorwoord van de schrijfster meetelt). Het boek zit vol humor en eigenaardigheden waar menig boekenwurm zich in zal herkennen. Ik kon me in elk geval een levendige voorstelling maken bij Nina’s huisgenoot Surinder, die klaagde dat de fundering van hun huis het nog eens zou begeven onder het gewicht van alle boeken die Nina verzamelde. En ook in onderstaande quote kon ik me heel erg vinden:

“Nina was dol op koude en natte winterdagen; ze zat graag met haar rug tegen de radiator terwijl de regen tegen het raam kletterde alsof de ruit elk moment aan diggelen kon gaan.”

Te makkelijk

Wanneer Nina de bus (die een gevaarte blijkt te zijn) eenmaal gekocht heeft en ermee heeft leren rijden, lijkt alles haar wel heel makkelijk af te gaan. In no-time heeft ze de bus omgetoverd in een prachtig boekwinkeltje en trekt ze massa’s klanten aan. Het was geloofwaardiger geweest als ze hierbij tegen wat meer moeilijkheden was aangelopen. Wat mij betreft zou dat het verhaal ook een stuk interessanter maken. Want zodra de boekenbus eenmaal geopend is, is deze verhaallijn al eigenlijk een beetje op. Er valt niet zoveel meer over te vertellen, waardoor de schrijfster moet uitwijken naar andere verhaallijnen.

Goedkoop liefdesverhaal

Die andere verhaallijnen vielen mij nogal tegen. In eerste instantie komt Nina in een aantal ongeloofwaardige situaties terecht, zoals bijna aangereden worden door een trein en helpen bij de geboorte van een lammetje. Vervolgens verandert het boek in een goedkoop liefdesverhaal, waarbij Nina van de ene foute man naar de andere vliegt. Hoewel… liefde? “De seks was zo intens dat ze er hoofdpijnen van kreeg of af en toe in tranen uitbarstte.” klinkt mij nou niet echt in de oren als het toppunt van romantiek.

Karakterverandering

Wat me ook heel erg opviel, was hoe het karakter van Nina compleet leek te veranderen zodra ze eenmaal in Schotland was aangekomen. Aan het begin van het boek is ze een introverte lezer, maar in Schotland zit ze bijna niet meer met haar neus in de boeken en gaat ze naar alle feestjes, waarbij ze er totaal geen moeite mee lijkt te hebben dat ze wordt meegetrokken in wilde volksdansen. Daarnaast kwam Nina aan het begin van het boek op me over als een stoere, onafhankelijke vrouw, maar daar blijft niks van over zodra er mannen in het spel komen. Dan verandert ze ineens in een hulpeloos en onderdanig type.

Eindoordeel

Ik ben helaas erg teleurgesteld door dit boek. Het begin was absoluut fantastisch en helemaal wat ik ervan verwachtte. Maar zodra de boekenbus naar de achtergrond verdween heb ik me echt door het boek heen moeten worstelen. Het leek wel of het twee compleet verschillende boeken waren. Voordat ik aan dit boek begon, waren mijn verwachtingen zo hoog dat ik de verleiding bijna niet kon weestaan om het tweede boek ook alvast te kopen. Nu ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb.

Informatie

Titel: Op goed geluk
Auteur: Jenny Colgan
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Jaar: 2021
Pagina’s: 316
Verkrijgbaar als: Paperback | e-book|luisterboek
Genre: Feelgood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *