De kleine theetuin in de duinen
Recensie

De kleine theetuin in de duinen – Anne West

Een paar weken geleden lag er onverwacht een pakje in de brievenbus. Wat zou het zijn? Het bleek een recensie-exemplaar te zijn van De kleine theetuin in de duinen van Anne West. Hoewel ik dit boek zelf had aangevraagd bij Uitgeverij Zomer & Keuning, was ik dat inmiddels al lang vergeten en kwam het boek echt als een verrassing. Extra leuk dus! Helemaal omdat ik nét op zoek was naar een lekker luchtig feelgoodboek én omdat het zich afspeelt op Texel. Daar ga ik dit najaar zelf voor de eerste keer naartoe, dus dit boek was daarvoor een mooi voorproefje.

De kleine theetuin in de duinen

(Dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Zomer & Keuning)

Over het boek

De nichtjes Rosa en Fleur zijn samen op Texel opgegroeid en altijd heel close geweest. Zo close zelfs dat ze jaren later samen een succesvolle patisserieketen runnen in in Amsterdam. Maar aan die vriendschap komt abrupt een eind aan wanneer Rosa verliefd wordt op Fleurs vriend Cas en die gevoelens wederzijds blijken te zijn. Rosa en Fleur proberen ten behoeve van hun patisserieën professioneel met de situatie om te gaan, maar bij de opening van de derde vestiging merken ze allebei dat ze het niet langer trekken. Onafhankelijk van elkaar vertrekken ze allebei naar Texel, waar de bakkerij van hun opa in zwaar weer verkeert. Maar op zo’n klein eiland kun je elkaar natuurlijk moeilijk blijven ontlopen.

Moeite met inleven

Ik moet bekennen dat dit boek me een beetje tegenviel. Het las wel lekker makkelijk weg, maar het verhaal zelf pakte me niet echt. Ik had heel veel moeite met me inleven in de personages. Ik voelde een zekere afstand, waardoor de emoties van de hoofdpersonen mij niet echt raakten. Daarnaast kon ik ook weinig sympathie opbrengen voor de personages. Rosa en Fleur vinden zichzelf heel zielig, opa Leen is verbitterd en jaagt iedereen op de kast en Cas is als je het mij vraagt gewoon een regelrechte eikel. Op zich is het natuurlijk heel goed dat de personages niet perfect zijn, want dat zou ook niet geloofwaardig zijn. Maar in dit boek voelde het allemaal als net wat teveel van het goede.

Eilandgevoel?

Texel speelt een belangrijke rol in het boek. Zoals ik in de inleiding al schreef leek het boek me daarom een leuke eerste kennismaking met dit eiland. Toch heb ik achteraf niet het gevoel dat ik Texel écht heb leren kennen. Omschrijvingen bleven vaak wat vaag: die ene strandtent, een lokale lekkernij, etc. Ik heb het idee dat het verhaal meer was gaan leven door door dit soort details specifieker te benoemen.

Eindoordeel

Helaas was De kleinte theetuin in de duinen het gewoon niet voor mij. Het las wel makkelijk weg en de verhaallijn sprak me wel aan, maar het raakte me gewoon niet echt. De overige twee delen van deze serie zal ik dan ook aan me voorbij laten gaan.

Informatie

Titel: De kleine theetuin in de duinen
Auteur: Anne West
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Jaar: 2021
Pagina’s: 320
Verkrijgbaar als: Paperback | e-book
Genre: Feelgood, chicklit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *