Recensie De Tweede Stem van Eline Meijnen - Leeshoekje.nl
Recensie

De Tweede Stem – Elin Meijnen

Blossom Boek heeft vorig jaar een nieuwe concept / reeks boeken geïntroduceerd: Shorties. Boeken speciaal geschreven voor jongeren die moeite hebben met lezen en zich door dikke boeken laten ontmoedigen. Een prachtig initiatief. Zelf ben ik fan van de Kluitman Novelle, dus ik was erg benieuwd naar deze reeks. Te beginnen met De Tweede Stem van Elin Meijnen.


De Tweede Stem

Mette is blij en vooral opgelucht dat ze ervoor heeft gekozen om van school te wisselen. Alles is hier anders; de leerlingen, de lokalen en – het allerbelangrijkste – de docenten. Met haar zangtalent weet ze de hoofdrol in de schoolmusical te bemachtigen, waar ze haar nieuwe beste vriend Eddy ontmoet en de nogal directe scriptschrijver Flo.

Hier weet niemand wat er vroeger is gebeurd. Dat heeft ook niet, want Mette wil er nooit meer aan denken. Totdat de komst van een nieuwe docent alles verandert. Mette dacht dat ze het verleden achter zich had gelaten, maar kan dat eigenlijk wel

Het Verhaal & De Personages

Mette gaat naar een nieuwe school en ziet dit als de frisse start die ze nodig heeft. Ze kan eindelijk haar verleden achter zich laten en zichzelf zijn en ontdekken. Op haar nieuwe school maakt ze al snel vrienden en gaat ze in de schoolmusical.

Het verhaal van Mette verteld haar verhaal van het heden, maar ook het verleden. Waar is zij van op de vlucht? En waarom staat haar wereld op zijn kop als ze een nieuwe zangcoach krijgen.

Een ander deel van het verhaal is vanuit Flo. Flo zit bij Mette op haar nieuwe school en is de scripschrijver van de musical. Flo is geïntrigeerd door Mette en vormt zelfs gevoelens, maar ze kan absoluut geen hoogte van Mette krijgen en dat frustreert haar ontzettend.

De Tweede Stem neemt je niet alleen mee, met het gecompliceerde verleden en heden van Mette. Waarbij de relatie tussen een docente en leerling overschreden lijkt te zijn, zonder dat de ouder er iets van in ziet. Het verteld echter ook het verhaal van ‘tieners’ die hun stem ontdekken en ontdekken wie ze zijn en wat ze willen.

Ongemakkelijk

Ik voel mij niet snel onmakkelijk bij het lezen van een boek. Dat terwijl ik toch al meerdere trillers heb gelezen waar ik wel eens misselijk van de handelingen in het verhaal werd. Maar het verhaal van ‘De Tweede Stem’ maakte mij ongemakkelijk of beter gezegd het personage van de zangdocente Madelaine maakte mij ongemakkelijk.

Misschien heeft het te maken met dat ik een moeder ben. Je vertrouwt op docenten en ja ik zou mij kind nooit alleen naar een docente haar huis meegeven. Maar vind ik het bad parenting van Joekie. Ik denk vooral onnozel. Een goed boek laat je misschien soms wel eens ongemakkelijk voelen.

Wat vond ik dus van het boek?

Ik weet het niet goed, mede door dat ongemakkelijke gevoel. Maar ook omdat ik mij niet kon vinden in het einde. En nog kan ik mij niet plaatsen hoe het verhaal is afgelopen.

Dat gezegd heeft het wel een verhaal waar jongeren wat uit kunnen halen. Jezelf en je grenzen ontdekken is hierbij een belangrijk thema. De Shorties zijn maar 10 euro, dus ik zou zeggen zeker de moeite waard om eens te proberen!

Informatie

Titel: De Tweede Stem
Auteur: Elin Meijnen
Reeks: Blossom Books Shorties
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar: 2021
Pagina’s: 176
Categorie: YA (12+ jaar)
Verkrijgbaar als: E-Book | Hardcover


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *