Schrijven in Boeken - Leeshoekje.nl
Booktalk

Booktalk #1: schrijven in boeken

De ene lezer is de andere niet. Waar de een zweert bij hardcovers, houdt de ander juist meer van paperbacks. En waar de een houdt van romantiek, leest de ander het liefst een spannende thriller (al kun je natuurlijk ook prima van allebei houden). Leeshoekje’s Wendy en Marouscha verschillen enorm van elkaar als het op boeken aankomt. Daarom bespreken ze in Booktalk elke maand een vraag of stelling over boeken. Deze maand gaat het over het schrijven in boeken. Is dat zonde, of juist een verrijking van je boek?

Schrijf jij in boeken?

Marouscha: schrijven in boeken is een echte no-go

Marouscha: “Ik ben heel erg zuinig op mijn boeken. Misschien zelfs wel overdreven zuinig. Ik vind elke vlek of kreukel echt verschrikkelijk, dus schrijven in boeken is al helemaal een no-go. Hoewel… dat gaat eigenlijk vooral op voor fictie. Bij non-fictie maak ik nog wel eens een uitzondering. Zo heb ik een boek hoogsensitiviteit op het werk waarin ik me suf heb gemarkeerd bij alle stukjes waar ik me in herkende of waarvan ik dacht: hier moet ik iets mee. En in kookboeken heb ik er ook totaal geen moeite mee om aantekeningen bij een recept te maken: een snufje extra van dit, wat minder van dat of ook lekker met… dat soort dingen. Maar schrijven in de kantlijn van een Harry Potter-boek? Dat zul je mij echt niet zien doen!”

Wendy: Boeken moeten leven.

Wendy “Vergeleken met Marouscha, ben ik helemaal niet zo zuinig op mijn boeken. Boeken moeten leven en ik wil net als bij films en muziek mee terug genomen naar een moment door het boek weer open te slaan. Met andere woorden: ik schrijf wel in mijn boeken. Vooral als ik op reis of onderweg ben komt het geregeld voor dat ik even wat wil opschrijven en dan doe ik dat in een boek. Ik weet dan zeker dat ik het terug kan vinden. Althans, dat is de gedachte. Bijvoorbeeld tijdens roadtrips; hoor ik een liedje dat ik wil opzoeken, dan schrijf ik het even snel op in mijn boek.

Nu hoor ik je denken: ‘Er bestaat zo iets als een telefoon’. Maar deze gewoonte is in een tijd ontstaan waarin de telefoon niet direct als notebook werd beschouwd en ik houd graag die traditie in ere. Het zorgt er namelijk voor dat als ik een boek weer eens opensla en mijn notitie terug zie, ik terug genomen wordt naar dat moment.

Maar mijn meest geleefde boeken zijn toch wel mijn kookboeken. Niet gek, aangezien koken en eten mijn grootste passies zijn. Wil je weten wat ik vaak kook of gekookt heb? Zoek dan de spetters in het kookboek.

Boeken leven dus wel degelijk met mij mee.”

Wat vind jij? Laat het ons weten!

En jij? Schrijf jij in boeken? Laat het ons weten in een reactie hieronder of praat mee op Facebook of Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *