Jules Verne - Seven Novels
Recensie

Around the World in Eighty Days – Jules Verne

Afgelopen maand las ik alleen maar klassiekers. Een leuke ervaring, al was ik over de ene klassieker wel minder enthousiast dan over de andere. Er was er echter eentje die er echt voor me uit sprong: Around the World in Eighty Days van Jules Verne. Mijn omnibus met zeven boeken van Verne stond al lange tijd mooi te zijn op de plank, maar ik zag er vanwege de dikte en de kleine letters toch wel erg tegenop. Dat bleek nergens voor nodig te zijn, want toen ik eenmaal begonnen was, zat ik in no-time in het verhaal.

Around the World in Eighty Days

Over het boek

Phileas Fogg is een nogal excentrieke man die erg gesteld is op twee dingen: stiptheid en gokken. Wanneer hij in de krant leest dat het in theorie in 80 dagen de wereld rond kunt reizen, laat hij zich door een aantal leden van de Reform club verleiden tot een weddenschap. Volgens de mannen is zo’n reis alleen op papier mogelijk, omdat alles mee moet zitten en je altijd directe aansluiting moet hebben wanneer je overstapt op een ander vervoermiddel. Fogg is er echter van overtuigd dat het hem wel lukt en verwedt hier zelfs 20.000 pond op. Samen met zijn bediende Passepartout (die pas die dag bij hem in dienst is gekomen) stapt hij diezelfde avond nog op de trein om aan zijn reis te beginnen.

Tijdens zijn reis wordt Fogg op de hielen gezeten door detective Fix. Een paar dagen eerder is er bij een bankoverval namelijk 55.000 pond buitgemaakt, en Fogg lijkt verdacht veel op de dader. En dat hij zo’n haast heeft om zo snel mogelijk uit Londen te vertrekken, maakt hem alleen nog maar verdachter. Maar is Fogg wel de dader? En zal hij op tijd terug zijn in Londen om de weddenschap te winnen?

Anders dan verwacht

In grote lijnen kende ik het verhaal van de weddenschap en de reis om de wereld in tachtig dagen wel, maar toch wist het boek me op een paar vlakken te verrassen. Zo zag ik Phileas Fogg altijd voor me als een deftige man in een heteluchtballon (zo wordt hij ook vaak afgebeeld), maar er komt helemaal geen ballon in het boek voor! Daarnaast wordt het verhaal vooral verteld vanuit het perspectief van Passepartout en detective Fix, en komt Fogg er zelf maar relatief weinig in voor. Ook is het verhaal geen standaard reisverhaal, omdat Fogg vanwege de weddenschap nergens de tijd nam om lang te blijven en rond te kijken. Van de bestemmingen krijg je dus weinig mee. Is dat erg? Nee, ik vond het juist wel fijn dat ik vooraf niet teveel wist en me echt kon laten verrassen door het verhaal.

Fijn avonturenverhaal

Vanaf het moment dat ik begon met lezen werd ik echt het verhaal in gezogen. De onmogelijkheid van de weddenschap, de hoge inzet en het feit dat Fogg verdacht wordt van een misdrijf maken het verhaal erg enthousiast. Als lezer wil je weten of hij de weddenschap gaat winnen (en hoe) en of hij stiekem een sluwe misdadiger is. Het verhaal verloopt wat traag, maar op een prettige manier. En omdat je als lezer tot het eind nieuwsgierig blijft, leest het toch als een spannend avonturenverhaal.

Eigenaardigheden

Wel bevatte het boek een aantal eigenaardigheden. Bijvoorbeeld het feit dat Fogg zo gehecht is aan stiptheid, maar zich totaal niet druk lijkt te maken om vertragingen onderweg. Zijn reisgenoot Passepartout merkt dit ook op, maar het wordt niet duidelijk hoe het kan dat Fogg zo kalm blijft. Daarnaast vond ik het einde van het verhaal (zonder daar te veel over los te laten) misschien wat te vergezocht, maar toch heb ik erg van het verhaal genoten.

Eindoordeel

Ik heb echt van dit verhaal genoten en werd er echt in meegesleept. Waar ik van te voren bang was dat het misschien ouderwets en ingewikkeld geschreven was, was het juist verrassend toegankelijk. Het verhaal bleef tot op het eind spannend en bevatte veel humor. Ik weet dan ook zeker dat ik in de toekomst nog meer van Jules Verne wil lezen.

Informatie

Titel: Around the World in Eighty Days
Auteur: Jules Verne
Oorspronkelijk verschenen in: 1873

Gelezen uitgave: Jules Verne: Seven Novels
Reeks: Barnes & Noble Collectible Classics
Uitgeverij: Barnes & Noble
Jaar: 2011
Pagina’s: 122 (Around the World in Eighty Days) / 1196 (complete omnibus)
Categorie: Klassieker | Avonturenroman
Taal: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *