Grisha Series Schim en Schaduw - Boek VS Film - Leeshoekje.nl
Boek VS Film

Boek VS Serie: Shadow & Bone

Na het zien van de Netflix serie Shadow & Bone besloot ik ook de boeken van de Grisha serie een kans te geven. In eerste instantie wou ik vervolgens eerst een boekrecensie schrijven van het eerste Grisha deel ‘Schim & Shaduw’ en vervolgens deze post. Echter merkte ik al snel tijdens het lezen, dat ik het boek niet aandachtig genoeg las om echt een oordeel te hebben. Er waren zelfs hele stukken waar ik niet elke zin las, want het verhaal was me al bekend vanwege de serie. Het zou dus geen eerlijke boekrecensie zijn. Vandaar dat ik nu mijn Boek vs Serie ‘Shadow & Bone’ post.


Shadow & Bone

Shadow & Bone is het eerste boek van de drie delige YA-boekenserie Grisha. Het eerste boek is dit voorjaar als serie uitgebracht op Netflix, bestaand uit 8 afleveringen.

Het verhaal speelt zich af in het Ravka rijk wat al jaren wordt opgedeeld in tweeën door een schaduwvlakte (The Fold). Een duisternis waar monsters zich in bevinden, die leven op mensenvlees. The schaduwvlakte is gecreëerd door een Grisha met duistere krachten.

In het Ravka rijk en daar buiten wonen gewone mensen en mensen met magische krachten ‘Grisha’. Jarenland werden de Grisha als bedreiging (hekserij) gezien, maar dankzij de Darkling is daar verandering in gebracht en worden ze ingezet voor het goed. Zoals het verdrijven van de schaduwvlakte en het beschermen van het land.

Het boek is compleet vanuit het perspectief van Alina Starkov. Een nuchter meisje opgegroeid met haar beste vriend in een weeshuis. Als beide een oversteek door de schaduwvlakte moeten maken ontdekken ze dat Alina ook een Grisha is en niet zo maar een, maar een Light summoner die het land moet bevrijden van de Schaduwvlakte.

Onder de begeleiding van de Darkling moet Alina haar krachten leren kennen en beheersen. Maar snel genoeg leert ze ook zichzelf kennen en haar intuïtie en gevoel te volgen. Want als het om krachten gaat, blijkt niets wat het lijkt.

Boek VS Serie

Mijn eerste fout: eerst de serie kijken en daarna pas het boek lezen. Waar dit in het verleden ook wel vaker heb gedaan en geen problemen heb ervaren. Bleek dit bij deze serie of boeken een fout te zijn!

Het boek is compleet van uit het perspectief van Alina geschreven. Alles wat zij mee maakt, dat lees jij. Heel veel andere figuren uit de serie, komen of helemaal niet aan bod, of zie je alleen als hun verhaallijn alleen als die met die van Alina kruist.

Een voorbeeld (SPOILER ALERT)
In de serie is er een plan om Alina te ontvoeren. In het boek komt dit verhaallijn helemaal niet aanbod.

Winnaar:

Ook hier heb ik moeite mee een oordeel over te vellen. Wil je de boeken gaan lezen? Lees deze dan eerst voor je de serie gaat kijken. De serie heeft meer verhaallijnen en toch ook wel diepgang. Je wordt door meerdere perspectieven meegenomen. Iets wat je in de boeken wel mist. Alles is vanuit Alina en die maakt een heel groot deel niet perse veel mee.

Inmiddels ben ik begonnen aan het tweede deel, nadat deze als winnaar uit een INSTA-poll kwam. Ik merk wel al dat ik meer meegenomen wordt met het verhaal, maar kan nog geen volledig oordeel geven. To be Continued.

Trailer:

Bepaal zelf

Boek


Heb jij Shadow & Bone al gezien of gelezen? Laat vooral weten wat jouw oordeel is in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *