Marouscha's boekenmaand: mei
Boekenliefde

Marouscha’s boekenmaand: mei

Het is alweer 1 juni, en dat betekent dat mijn klassiekers-challenge er op zit. De hele maand mei las ik alleen maar klassiekers, omdat deze al zo lang stof stonden te vangen op de plank. Benieuwd welke klassiekers ik las en hoe het me is bevallen? Je leest het hieronder.

De drie musketiers – Alexandre Dumas

De eerste klassieker waar ik deze maand aan begon was De drie musketiers van Alexandre Dumas. Ik begon met goede moed. Het boek was niet al te dik, geschreven in het Nederlands en rijk geïllustreerd, waardoor meer van de helft van het boek uit plaatjes bestond. Ik zou het dus ongetwijfeld zó uithebben, toch? Het liep helaas anders. Het boek was geschreven in Oudnederlands en had ellenlange zinnen. Aan het eind van de pagina wist ik simpelweg niet meer wat er aan het begin stond. Ik heb nog een tijdje doorgebeten, maar op pagina 89 heb ik het opgegeven. Dat was overigens niet alleen te wijten aan het moeilijke taalgebruik. Het verhaal interesseerde me ook gewoon niet echt. En eigenlijk had ik dat ook wel kunnen weten, na twee verfilmingen te hebben gezien waarvan me eigenlijk heel weinig is bijgebleven.

The Jungle Book – Rudyard Kipling

De tweede klassieker die ik las was The Jungle Book van Rudyard Kipling. Ik koos hiervoor, omdat ik de Disney-bewerking al kende uit mijn jeugd, en benieuwd was naar het boek waar het op gebaseerd was. Mijn verrassing was groot toen bleek dat het boek een verhalenbundel was, en dat alleen de eerste drie verhalen over Mowgli gingen. Die drie verhalen las ik vrij snel uit, maar de rest las ik met wisselend enthousiasme, zoals je in mijn recensie kunt lezen. De uitgave die ik heb gelezen (zie hierboven) bevat ook The Second Junglebook, maar of ik die in de toekomst ook zal lezen weet ik nog niet.

Around the World in Eighty Days – Jules Verne

Around the World in Eighty Days was absoluut de leukste klassieker die ik deze maand las. En dat terwijl ik er eigenlijk een beetje tegenop zag om eraan te beginnen. Ik heb namelijk een prachtige omnibus van Barnes & Noble in de kast staan met 7 verhalen van Jules Verne. Ik moest en zou dat boek hebben, maar toen ik hem eenmaal had vond ik hem toch wel erg dik (in totaal zo’n 1100 pagina’s) en vond ik de lettertjes toch wel erg klein. Daarom stelde ik het lezen ervan telken uit. Deze maand besloot ik toch maar eens te beginnen met het verhaal dat ik het liefste wilde lezen, en wat een aangename verrassing! Around The World in Eighty Days las als een avonturenroman met voldoende spanning, humor én mysterie. Binnenkort vertel ik je er meer over in een recensie.

Avonturen van Sherlock Holmes – Sir Arthur Connan Doyle

Op de valreep ben ik op 30 mei nog aan Avonturen van Sherlock Holmes begonnen. Het is een bundeling van een aantal verhalen over Sherlock Holmes. Dat maakte het makkelijk voor mij om in de laatste dagen van mei nog even snel een paar verhalen te lezen. De rest bewaar ik denk ik voor een later moment. De recensie houd je dus van me tegoed.

Challenge gehaald?

Heb ik hiermee de klassiekers-challenge volbracht? Ja, want ik heb de hele maand mei niets anders gelezen dan klassiekers. Vond ik het ook leuk? Dat verschilde sterk per boek. Ik ben er nu in elk geval wel aan toe om weer even iets anders te lezen. Dat is ook waarom ik nu niet meteen naar de boekwinkel ren om de beloning op te strijken die ik mezelf had beloofd: Een wereldklassieker van uitgeverij Blossom Books. Ik wil deze namelijk pas kopen op het moment dat ik ook echt van plan ben het te gaan lezen. Anders heb ik zo weer een boek dat lange tijd staat te verstoffen op de plank. Daarnaast is de wereldklassieker die ik het liefst wil lezen Dickens’ Kerstverhaal. En daar wacht ik natuurlijk mee tot december.

Hebban reading challenge checklist

En dan is er natuurlijk nog die andere challenge: de Hebban reading Challenge. Hoe gaat het daarmee? Op dit moment heb ik 14 (56%) van de 25 boeken gelezen. In mei kon ik de volgende vakjes op mijn Hebban-checklist afvinken:

  • Lees een ver weg boek: Around the World in Eighty Days – Jules Verne
  • Lees een beestachtig boek: The Jungle Book – Rudyard Kipling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *