The Jungle Books - Rudyard Kipling
Recensie

The Jungle Book – Rudyard Kipling

Deze maand heb ik een klassiekers-maand voor mezelf ingelast. De hele maand mei lees ik alleen maar klassiekers, omdat deze al veel te lang onaangeroerd in de kast staan. Na een moeilijke start met De Drie Musketiers, waar ik simpelweg niet doorheen kwam, was The Jungle Book van Rudyard Kipling de eerste klassieker die ik daadwerkelijk uitlas. De uitgave die ik las, is eigenlijk een bundel van The Jungle Book en The Second Jungle Book, maar voor nu heb ik het bij deel 1 gelaten.

The Jungle Book

Over het boek

The Jungle Book is een bundeling van verhalen die zich grotendeels in of nabij de jungle van India afspelen. Drie daarvan gaan over het ‘mensenjong’ Mowgli, dat opgroeit tussen de wilde dieren en wraak wil nemen op de tijger Shere Khan, die hem als baby wilde opeten. De overige verhalen in het boek staan los van het verhaal van Mowgli en gaan over verschillende soorten dieren, vaak in relatie tot mensen.

Herkenbaar, maar toch anders

Waarschuwing: bevat spoilers

Ik vloog als een speer door de eerste drie verhalen heen. Niet zo gek, want dat zijn de verhalen over Mowgli, die ik in grote lijnen al kende van de Disneyfilm. Ik herkende dan ook een hoop elementen uit het verhaal: Mowgli die opgroeit bij de wolven, de lessen van beer Baloo, de ontvoering door de apen en natuurlijk de eeuwige vete met tijger Shere Khan. Maar er waren ook veel verschillen. Zo heeft het boek een rauw randje dat Disney duidelijk heeft weggepoetst, terwijl Disney tere kinderzieltjes ook lang niet altijd spaart. Maar in het boek is het bestaan in de jungle duidelijk zwaarder en de manier waarop Shere Kahn aan zijn einde komt is ronduit bruut te noemen.

Dierenleed

Over de andere verhalen heb ik gemengde gevoelens. Hoewel ik het ene verhaal wel beter vond dan het andere, wist geen van deze verhalen mijn aandacht zo vast te houden als de verhalen over Mowgli. Daarnaast was er iets waar ik in het gehele boek veel moeite mee had: de mens was in ieder verhaal een nogal dominante factor. Verschillende verhalen gingen over dieren in gevangenschap of over de mens als gevaar voor de dieren. Ik heb niet zoveel moeite met het lezen over een roofdier dat een prooidier vangt, maar wanneer de mens een dier kwaad doet of andere dieren dwingt dit te doen, dan raakt dit mij enorm. Ik raad gevoelige dierenliefhebbers in elk geval aan het verhaal The White Seal over te slaan. Tussen haakjes, wat doet een verhaal over zeehondjes überhaupt in The Jungle Book?

Eindoordeel: gemengde gevoelens

The Jungle Book laat me dan ook met gemengde gevoelens achter. Het begon goed met de verhalen over Mowgli, maar ook die verhalen bevatten elementen die me absoluut niet bevielen. Door veel van de andere verhalen moest ik me echt heen worstelen, waardoor ik blij was toen ik het boek uit had. Ga ik ooit het tweede deel nog lezen? Ik weet het niet, misschien alleen de verhalen over Mowgli (in The Second Jungle Book zijn dat er vijf), maar ook dat durf ik niet met zekerheid te zeggen,

Informatie

Titel: The Jungle Book
Auteur: Rudyard Kipling
Oorspronkelijk verschenen in: 1894

Gelezen uitgave: The Jungle Books
Reeks: Penguin Leatherbound Classics
Uitgeverij: Penguin Books
Jaar: 2016
Pagina’s: 342 (Het eerste deel telt 150 pagina’s)
Categorie: Klassieker | Verhalenbundel
Verkrijgbaar als: Hardcover | Paperback | E-book | Luisterboek
Taal: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *