Recensie

The Satanic Verses – Salman Rushdie

‘Ik wil lezen, maar ik weet niet welk boek ik moet kiezen’, zeg ik terwijl ik voor m’n boekenkasten sta te dralen.
‘Rechterkast, plank vier, boek elf vanaf links gezien’, antwoord vriendlief.
‘Hé bah, daar ben ik al eens aan begonnen, maar er was geen doorkomen aan.’
‘Wil je een ander kiezen?’
‘Nee, ik wil ‘m wel lezen. Hij schijnt ook goed te zijn. Het zal me lukken.’
En zo begon poging twee tot het lezen van dit boek.

The Satanic Verses – Salman Rushdie

Het verhaal

Gabreel Farishta is een Bollywoodster bekend om het spelen van religieuze personages.  Saladin Chamcha is een gevierd voiceover. Beide mannen ontmoeten elkaar op een vlucht van India naar het Verenigd Koninkrijk. Het vliegtuig wordt gekaapt en explodeert in de lucht. Alle inzittenden komen om het leven, met uitzondering van Farishta en Chamcha. Zij overleven de explosie door te veranderen in aartsengel Gabriël en de duivel. Beiden proberen hun leven weer op te pakken terwijl ze met hun transformatie om proberen te gaan.

Mijn oordeel

Poging twee

Ook de tweede poging tot het lezen van dit boek verliep niet zonder slag of stoot. Het perspectief beweegt van een personage naar de andere en zeker in het begin is het nog moeilijk in te schatten welke context bij welk personage hoort. Daarbij komt dat er verhaallijnen uit het verleden opduiken, wat ook voor enige verwarring zorgt. Ik heb het boek dan ook meerdere malen even weggelegd om er dan op een later moment weer mee verder te gaan.

Poging drie?

Pas vrij laat in het boek ontdek je hoe het verhaal in elkaar steekt, welke verhaallijn bij welk personage past en hoe deze zich ontwikkeld. Ben je zover, dan is het zeker een interessant boek. Een verhaal over goed en kwaad. Maar hebben we het hier daadwerkelijk over goed en kwaad of hebben we te maken met de geestesziekten van de hoofdpersonen? De gebeurtenissen zijn voor meerdere interpretaties vatbaar. Vandaar ook dat het waarschijnlijk wel de moeite waard is om het verhaal nogmaals te lezen met de kennis die ik inmiddels heb opgedaan.

En jij?

Heb jij The Satanic Verses gelezen? Hoe zijn jouw ervaringen met dit boek?

Informatie

Titel: The Satanic Verses
Auteur: Salman Rushdie
ISBN: 978-0-963-27070-2
Uitgeverij: Vintage
Jaar: 1988
Pagina’s: 547
Genre: Literaire roman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *