Hoe leef je het leven - Inzichten voor daily life
Recensie

Hoe leef je het leven – Flow

Langzaam maar zeker beginnen we een beetje op te krabbelen uit de coronacrisis en is er steeds meer mogelijk. Gelukkig maar, want ik ben inmiddels wel een beetje klaar met niks doen. Toch heeft dit me ook een paar mooie dingen opgeleverd. Zo dwong de situatie me om te vertragen en had ik de tijd om me te verdiepen in onderwerpen als innerlijke rust en balans, iets wat ik goed kan gebruiken als ik straks weer volop in de kantoortuin zit. Het boek Hoe leef je het leven – inzichten voor daily life van Flow sloot hier perfect bij aan.

Hoe leef je het leven

Over het boek

Hoe leef je het leven – inzichten voor daily life is een bundeling van interviews die eerder in Flow Magazine hebben gestaan. In deze interviews delen mindfulnessdeskundigen, filosofen, psychiaters en andere denkers van deze tijd hun visie op de vraag hoe je het leven leeft. Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar in deze haastige tijd rennen we onszelf meer en meer voorbij en vergeten we om echt te leven. Dit boek biedt je de gelegenheid hierbij stil te staan en te ontdekken wat echt belangrijk is voor jou en jouw leven,

Momentje van rust

Ik vond Hoe leef je het leven een ontzettend fijn boek. Het staat boordevol inspirerende interviews en quotes en is ook nog eens prachtig vorm gegeven. Daarom zorgt het lezen van dit boek alleen al voor een momentje van rust. Een goed begin, als je het mij vraagt.

Handvatten, maar geen handleiding

Wat goed is om te beseffen voordat je aan dit boek begint, is dat het (uiteraard) geen handleiding is van hoe jij het leven moet leven. Dat kan geen enkel boek je vertellen, want hoe jij je leven leeft, bepaal jij alleen. Wat het boek wel doet, is je handvatten bieden in de vorm van inzichten. Diverse experts delen hun kijk op een goed, gezond en gelukkig leven. Dit biedt je de gelegenheid om hier over na te denken en te bepalen wat voor jou werkt – en vooral ook: wat niet. Zelf vond ik bijvoorbeeld de artikelen over het gevoel van alles te moeten (durf eens uit het raam te staren!) en smartphonegebruik erg interessant én herkenbaar. Stonden er echt concrete tips in om het anders aan te pakken? Dat niet, want gedrag pas je niet zo 1, 2, 3 aan. Maar het liet me er wel over nadenken en dat is een eerste stap.

Verschillende visies

Zoals ik hierboven schreef is het boek een bundeling van interviews die eerder in Flow Magazine verschenen. Die losse artikelen lezen erg prettig, maar het heeft ook een nadeel. Er wordt namelijk erg veel herhaald in het boek, omdat veel geïnterviewden dezelfde onderwerpen (zoals smartphonegebruik) aanhalen. Aan de andere kant zorgt dit er ook voor dat je verschillende visies over bepaalde onderwerpen leest. Dat dwingt je om niet klakkeloos aan te nemen wat je leest, maar je eigen mening te vormen over wat voor jou belangrijk is.

Eindoordeel

Hoe leef je het leven is een fijn bladerboek dat me echt liet stilstaan bij onderwerpen als vertragen, geluk en verandering. Maar wat mij betreft bevatte het wel iets teveel van hetzelfde. Ik wilde graag alles lezen, maar dat zorgde ervoor dat ik het boek tussendoor af en toe ook wel even zat was. Mijn advies is dan ook: lees alleen wat je écht interesseert, en neem daarvan de inzichten mee die jij kunt gebruiken.

Informatie

Titel: Hoe leef je het leven
Subtitel: Inzichten voor daily life
Auteur: Diverse auteurs (Flow Magazine)
Uitgeverij: Sanoma Media
Jaar: 2019
Pagina’s: 178
Genre: Non-fictie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *