Recensie

Something Wicked This Way Comes – Ray Bradbury

Moet je altijd een goede reden hebben om voor een bepaald boek te kiezen, of niet? Na Fahrenheit 451 en The Illustrated Man wilde ik graag meer van Bradbury lezen. Toen ik laatst een leuk boek zocht om mezelf op te trakteren zag ik Something Wicked This Way Comes aanbevolen worden. Een titel waar ik nog niet eerder van heb gehoord maar die me wel nieuwsgierig maakt. Wat komt eraan?

Something Wicked This Way Comes – Ray Bradbury

Het verhaal

James Nightshade en William Halloway zijn onafscheidelijk. Als twee 13-jaar oude jongens (de een één minuut voor middernacht geboren op 30 oktober, de ander één minuut na middernacht op 31 oktober) die naast elkaar wonen beleven ze dag en nacht avonturen. Ze lijken een liefdevol en gelukkig leven te leiden totdat er op een nacht om 3 uur een trein arriveert in het dorpje. Ze ontdekken al snel dat het om een circus gaat. Maar dit circus is niet zoals alle andere circussen. En in de dagen die volgen verdwijnt de ene na de andere persoon uit het dorp? De enige die in de gaten lijken te hebben wat er aan de hand is zijn James en William. Maar dan komen ze zelf in gevaar. Kunnen ze hun kennissen redden?

Spanning

Het zijn niet zozeer de woorden of de gebeurtenissen in eerste instantie die je verder laten lezen. Nee, het is de spanning die vanaf het eerste moment merkbaar is die je pagina na pagina om laat draaien. Bradbury schotelt je meer dan een avondturenroman voor, het neigt naar een thriller.

Verwijzingen naar andere werken

Bekend zijnde met meerdere werken van Ray Bradbury was ik verbaasd om de geïllustreerde man in dit boek aan te treffen. Is het dezelfde als het hoofdpersonage uit het boek The Illustrated Man? Ik denk het niet als ik de karakterontwikkeling van beide personages naast elkaar leg.

Na een zoektocht op internet blijkt dat Bradbury regelmatig personages opnieuw opvoert. Soms zijn het dezelfde personages, soms heten ze hetzelfde maar zijn het andere. Ik ga er dan maar vanuit dat ik gelijk had en we hier met twee verschillende personages met dezelfde naamsbeschrijving te maken hebben. Een soort Jan en Jan zeg maar, of Sandra en Sandra oid. Een vreemde gewaarwording is het wel.

Uniek

Something Wicked This Way Comes is een uniek werk. Geen ander boek wat ik tot dusver gelezen heb lijkt er ook maar enigszins op. Wat dat betreft heeft het de verwachtingen die ik had met betrekking tot een werk van deze auteur zeker waargemaakt. Waar ik nog niet over uit ben is de doelgroep die voor dit boek geschikt is. Is het iets voor volwassenen? Ja, het kan, maar dan zitten er wat kinderlijke elementen in. Ik denk dat het boek ook voor kinderen goed te lezen en vermakelijk is. Enig criterium is dat je van spanning houdt.

Informatie

Titel: Something Wicked This Way Comes
Auteur: Ray Bradbury
ISBN: 978-1-5011-7949-5
Uitgeverij: Simon & Schuster Paperbacks
Jaar: 1962
Pagina’s: 337
Genre: Literaire roman/Fantasy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *