Boyfriend Material - Alexis Hall
Recensie

Boyfriend Material – Alexis Hall

Al sinds ik Boyfriend Material in de voorjaarscatalogus van uitgeverij Zomer & Keuning zag staan, was ik nieuwsgierig naar dit boek. De prachtige cover (London, baby!) en omschrijving ‘queer rom-com’ trokken direct mijn aandacht. Daarnaast vermoedde ik na het lezen van de flaptekst, dat dit boek een mannelijke tegenhanger was van Elle & Darcy, een boek dat ik vorig jaar met veel plezier heb gelezen. Ik had dan ook hoge verwachtingen van Boyfriend Material. Of deze ook werden waargemaakt lees je hieronder.

Boyfriend Material

(Dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Zomer & Keuning)

Over het boek

Luc O’Donnell, de zoon van twee voormalige rocksterren, leeft een wild leven vol feestjes, drank en kortstondige scharrels. De pers smult ervan en schrijft uitgebreid over elke misstap die hij maakt. Dat geeft niet alleen hem een slecht imago, maar heeft ook een negatief effect op de donaties aan de goededoelenorganisatie waarvoor hij werkt. Zijn baas is er klaar mee: als Luc niet snel met een respectabel vriendje op de proppen komt voor het aanstaande benefietgala, kan hij zijn spullen pakken.

Luc’s beste vriendin Bridget weet raad en koppelt hem aan Oliver, een advocaat die zijn hele leven nog niks schandaligs heeft gedaan. Precies het soort vriendje dat Luc nodig heeft om zijn slechte imago op te poetsen. Hoewel de twee niet meer van elkaar kunnen verschillen, besluiten ze toch te doen alsof ze een relatie met elkaar hebben. Maar hoe lang kunnen ze deze schijnvertoning volhouden?

Haat-liefdeverhouding

Met dit boek had ik echt een haat-liefdeverhouding. Ik heb regelmatig dat ik een boek echt fantastisch vind, maar richting het einde tóch teleurgesteld word. Bij Boyfriend Material was het eigenlijk precies omgekeerd.De eerste honderd pagina’s haatte ik dit boek echt. Sorry, ik kan het niet anders verwoorden. De schrijfstijl was hysterisch en chaotisch (ik moest sommige zinnen echt meerdere keren herlezen), er werden constant flauwe grappen gemaakt en de personages hadden zo weinig diepte dat het typetjes werden. Maar aangezien ik dit boek als recensie-exemplaar had ontvangen wilde ik niet zomaar opgeven, dus las ik toch maar verder.

Maar toen gebeurde er iets geks. Na die eerste honderd pagina’s betrapte ik mezelf er steeds vaker op dat ik zat te grinniken tijdens het lezen. Al wilde ik dat, koppig als ik ben, eigenlijk nog niet aan mezelf toegeven. Toch was het waar: naarmate ik verder las werd het boek steeds leuker, grappiger en schattiger. Er zaten nog steeds ‘slechte’ stukjes in, maar nu voelde het meer als een heerlijk foute romcom.

Meer diepgang, minder chaos

Misschien ben ik na honderd pagina’s wel gewend geraakt aan de schrijfstijl van Hall, maar ik had ook het idee dat de tekst echt minder chaotisch werd naarmate ik verder las. Ook kregen de personages steeds meer diepgang en verdween het beeld van ‘typetjes’, dat ik eerder had. Eigenlijk sloot deze verandering perfect aan op de verhaallijn: naarmate Luc zijn leven weer meer op de rails kreeg, leek ook de schrijfstijl steeds overzichtelijker te worden. Heeft Hall dat expres gedaan? Geen idee. Als dat zo is, heeft hij het wel heel goed gedaan.

Vernederlandsing

Hoewel ik dus steeds meer aan de schrijfstijl begon te wennen, was er één ding waar ik me aan bleef storen. Het boek is bij de vertaling ontzettend vernederlandst. Om de haverklap kwam ik opmerkingen tegen over dingen als Friesland, Limburg, de Privé en de Euromast. Ik weet vrij zeker dat het in het origineel iets heel anders staat. En dat is erg jammer, zeker omdat de cover van dit boek echt ‘Londen’ schreeuwt, maar daar erg weinig van terug is te vinden in het boek.

Eindoordeel

Zou ik je dit boek aanraden? Ja, ik denk het toch wel. In het begin is het misschien even doorbijten, maar daarna ontpopt het boek zich tot een ware rom-com, vol humor en schattige momenten.

Informatie

Titel: Boyfriend Material
Auteur: Alexis Hall
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Jaar: 2021
Pagina’s: 448
Genre: Feelgood, romantiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *