Boeken over boeken
Boekenliefde

Boeken over boeken

Vandaag is het Wereldboekendag. Dat laten we bij Leeshoekje.nl natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij gaan! Maar hoe besteed je aandacht aan Wereld Boekendag op een blog waar het eigenlijk iedere dag al boekendag is? Met een overzicht van de mooiste boeken over… je raadt het al: boeken.

Mijn favoriete boeken over boeken

Boeken over boeken zorgen altijd voor een knus gevoel. Ik vind het dan ook ontzettend leuk om verhalen te lezen waarin boeken, schrijvers, boekwinkels of bibliotheken een belangrijke rol spelen. Ik heb er dan ook al heel wat gelezen. Dit zijn mijn favorieten:

Matilda – Roald Dahl

Ik kan deze lijst bijna niet anders beginnen dan met Matilda. Want welke boekenwurm is niet groot geworden met dit boek? Als kind bewonderde ik Matilda enorm, en dat was niet vanwege haar telekinetische gaven (hoewel die ook best tof waren). Wat écht indruk op me maakte was hoe ze boek na boek verslond en op haar vierde al alle kinderboeken in de bibliotheek had uitgelezen. En dan dacht ik dat ík veel las…

De Boekendief – Markus Zusak

Ook De Boekendief mag niet in dit rijtje ontbreken. Hoewel de verfilming jaren geleden al diepe indruk op me maakte, las ik het boek pas deze maand. Een bijzonder verhaal over een jong meisje dat haar liefde voor boeken ontdekt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De recensie volgt binnenkort.

The Starless Sea – Erin Morgenstern

Een geheime ondergrondse bibliotheek, een mysterieus boek over de jeugd van de hoofdpersoon en tientallen subtiele boekverwijzingen: echt alles in The Starless Sea draait om boeken. De droom van elke boekenwurm? Misschien, maar dit boekenwonderland blijkt duisterder te zijn dan je in eerste instantie denkt. Benieuwd geworden? Lees hier mijn recensie.

The Help – Kathryn Stockett

Een prachtig verhaal over ongelijkheid in het Mississippi van de jaren zestig. Als Skeeter besluit een boek te schrijven over zwarte huishoudelijke hulpen, ziet haar uitgever er helemaal niets in. Toch zet ze door, geholpen door de huishoudelijke hulpen Aibeleen en Minny. Lukt het deze drie vrouwen om hun verhaal naar buiten te brengen en in opstand te komen tegen het allesbepalende racisme?

Boeken over boeken die ik nog wil lezen

Mijn lijst met boeken die ik nog wil lezen is eindeloos. En natuurlijk staan ook op deze lijst een aantal boeken over boeken. Ik noem er een aantal:

Op goed geluk – Jenny Colgan

Bibliothecaris Nina weet precies wat mensen moeten lezen. Op goed geluk maakt ze een keuze: welk boek helpt tegen liefdesverdriet en welk verhaal de eenzaamheid kan verjagen. Maar als de bibliotheek sluit en Nina werkloos wordt, helpen boeken haar ook niet. Of toch wel? Nina opent haar eigen, heel bijzondere boekwinkel: ze rijdt met een boekenbus door de Schotse Hooglanden. Maar een happy end is in het echte leven ietsje ingewikkelder dan in een roman. Gelukkig is er de ietwat knorrige, maar heel aantrekkelijke huisbaas die haar steeds redt uit de zoveelste noodsituatie.

Echte liefde vind je in de boekhandel – Victoria Henry

Nightingale Books, aan de hoofdstraat van een Engels stadje, is een droom voor de echte boekenliefhebber. Emilia Nightingale heeft het echter moeilijk en de verleiding om de winkel te verkopen is groot. Maar ze heeft haar pas overleden en zeer geliefde vader beloofd dat ze zijn werk zou voortzetten. Ook de klanten willen graag dat de boekwinkel blijft. Sarah Basildon, de eigenaresse van Landgoed Peasebrook, kwam vaak haar hart uitstorten. Of had zij ook een andere reden om langs te komen? Gelukkig heeft Emilia naast beste vriendin Andrea en collega Dave ook heel veel aan Marlowe, een goede vriend van haar vader – die een stuk jonger blijkt te zijn dan ze dacht…

De sterrengever – Jojo Moyes

Kentucky, 1937. Wanneer Alice hoort dat de bibliotheek vrouwen zoekt om te paard afgelegen huizen te bezoeken met boeken, besluit ze zich aan te melden. Ze is een prima ruiter, en dit biedt haar een ontsnapping uit het benauwende huis van haar man en schoonvader. Onder leiding van de vrijgevochten Marge vormen vijf vrouwen al snel een hechte groep, maar hun vriendschap wordt op de proef gesteld als een deel van het dorp én de wet zich tegen hen keren…

Dagboek van een boekverkoper – Shaun Bythell

Op zijn achttiende zag Shaun de eigenzinnige boekhandel in het Schotse kustplaatsje Wigtown voor het eerst. ‘Die tent bestaat over een jaar niet meer,’ zei hij toen achteloos tegen een vriend van hem. Dertien jaar later bestaat de boekhandel nog steeds en is Shaun de eigenaar. In zijn dagboek doet Shaun verslag van zijn dagelijks leven in en rond de winkel en laat hij ons zien hoe hij als boekverkoper overleeft in onze digitale tijd, hoe je omgaat met lekkages die maar terug blijven komen, met personeel dat graag zijn eigen plan trekt en met klanten die soms wel heel aparte wensen hebben. Ook neemt Shaun ons mee op reis als hij in zijn oude rode Renault door Schotland rijdt op zoek naar bijzondere boeken.


Wat is jouw favoriete boek over boeken? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *