Discworl - Terry Pratchett
Recensie

Discworld – Terry Pratchett

Aangezien alles bij ons een naam krijgt, moest ook de schildpad die we uit San Marino meegenomen hebben (zie foto) een naam krijgen.
‘Hoe zullen we ‘m noemen?’
‘Altuïn!’, zei mijn vriend. ‘Hij doet me denken aan een personage uit de boekenreeks Discworld.’
En tja, je moet wel weten wat je in huis haalt natuurlijk. Dus daar begon mijn kennismaking met Discworld.

Discworld – Terry Pratchett

Vooraf

Discworld is een serie boeken van 41 boeken, verschenen tussen 1983 en 2015. Ieder boek is te lezen als een opzichzelfstaand verhaal, maar gecombineerd schetsen ze een totaal beeld van de wereld in het boek. Op het moment van schrijven heb ik 8 boeken gelezen. Graag geef ik een beeld van de tot dusver gelezen verhalen.

Rode draad door de verhalen heen

Door de ruimte zien we een schildpad bewegen. Het is Great A’tuin, de ruimteschildpad. Op zijn rug draagt hij vier olifanten die op hun rug de wereld dragen. Deze wereld, Discworld, is een platte schijf waar zich diverse steden op bevinden en inwoners met hun eigen karakteristieke eigenschappen. De grootste stad is Ankh-Morpork. Ook zijn er kleinere steden en dorpen, bergen en een zee. Op een van de berg wonen goden die graag spelen met de levens van de wezens op Discworld. Trollen, dryaden, tovenaars en ambachtlieden, allen komen ze voorbij in de verhalen over Discworld.

The Colour of Magic

Rincewind is een mislukte tovenaar die per ongeluk een van de acht krachtigste spreuken uit het machtigste toverbooek in zich geabsorbeerd heeft. De reiziger Twoflowers vind hem echter geweldig. Hij huurt Rincewind dan ook in om hem de stad en de omgeving te laten zien. Samen beleven ze avonturen waarin dryaden, draken en legenden voorbijkomen. Af en toe probeert de krachtige spreuk naar buiten te komen door de mond van Rincewind, maar gelukkig spreekt hij de spreuk nooit uit. Tenslotte zou dat enkel slechts teweeg brengen.

Waar Rincewind alles als een tegenslag ziet, ziet Twoflowers het hele leven als een groot avontuur, zelfs als dat betekent dat ze bijna over de rand van de wereld kukelen. Gelukkig worden ze gered. Alhoewel… gelukkig? Nu worden ze doelbewust over de rand van de wereld gehengeld om het geslacht van Great A’tuin te bepalen.

The Light Fantastic

Dit boek gaat verder waar de voorganger gestopt is. Om zijn achtste spreuk te redden vervormt het machtige toverboek de realiteit waardoor Rincewind en Twoflowers levend en wel terugkeren naar Discworld.

Twoflowers is nog steeds op zoek naar avontuur terwijl Rincewind uit handen probeert te blijven van de tovenaars van Unseen University. Binnen de universiteit is een machtsstrijd bezig. Ondertussen nadert een rode ster de wereld. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk dat men Rincewind nodig heeft om de wereld te redden voor de rode ster inslaat.

Equal Rites

Tovenaar Drum Billet voelt zijn einde naderen. Hij reist naar de bergen om zijn gaven aan de achtste zoon van de achtste (oké zeven plus een, want een tovenaar spreekt acht nooit uit) zoon over te dragen, omdat deze voorbestemd is een tovenaar te worden. De zoon in kwestie blijkt echter een dochter, Esk. Met een tovenaarswereld vol mannen probeert de heks Granny Weatherwax haar de krachten van de natuur bij te brengen. Als ook het tovenaarsbloed Esk blijft roepen moeten ze toch vechten voor een plekje binnen de Unseen University.

Mort

In Mort maken we kennis met de dood. De dood neemt de leerling Mort onder zijn hoede en leert hem de kneepjes van het vak. Hij maakt echter een fout waardoor iemand die dood moest zijn blijft leven en iemand met een leven voor zich komt te overlijden. Omdat dit niet voorbestemd was ontstaan er twee realiteiten naast elkaar. De dood moet ingrijpen, maar hij geniet steeds meer van het mensenleven. Kan deze fout nog wel hersteld worden?

Wyrd Sisters

Terwijl Granny Weatherwax een cult probeert te vormen met twee andere heksen, wordt de plaatselijke koning vermoord. Niet iets waar de heksen normaal gesproken bij ingrijpen, maar het koninkrijk is woedend over de manier waarop de nieuwe koning regeert. Zelfs de natuur komt in opstand. De heksen besluiten dan, dat als je toch je eigen regel overtreedt, je ze beter goed kan overtreden, en ze grijpen in.

Pyramids

Pteppic, kroonprins van Djelibeybi, heeft nooit veel van de koninklijke taken meegekregen. Hij reist naar Ankh-Morpork om zich bij de moordenaarsgilde aan te sluiten. Na zijn examen voelt hij zich echter geroepen om terug te gaan naar het koninkrijk, omdat hij voelt dat zijn vader overleden is. En een koning verdiend uiteraard een waardige rustplaats. Daarom laat Pteppic een piramide bouwen die tweemaal zo groot is als gebruikelijk. Wat hij niet weet is dat piramides ook krachten bevatten en dat de grootte van de te bouwen piramide het hele koninkrijk in gevaar brengt. Zo sterk zelfs, dat de overleden koningen te hulp schieten.

Guards! Guards!

Carrot is een man en mens, opgevoed door dwergen. Omdat hij te groot wordt voor mijnwerk, raadt men hem aan naar Ankh-Morpork te trekken om als wacht aan de slag te gaan. Als afscheidscadeau krijgt hij een oud boek met de wetgeving van de stad mee. Niet wetende dat de huidige wachters de criminaliteit op hun beloop laten, leert hij de wetten uit zijn hoofd. Als er echter een draak in de stad verschijnt, blijkt dat zijn dapperheid en eerlijkheid nog goed van pas komen.

Moving Pictures

Zoals de titel al doet vermoeden wordt in Moving Pictures de film uitgevonden. Niet zoals wij die kennen uiteraard, nee, er komen kleine demonen in camera’s aan te pas. Dwergen, trollen en mensen trekken naar Holy Wood (woordspeling uiteraard op Hollywood) om hun droom als acteur te verwezenlijken. Niet doorhebbende dat steeds meer mensen onder de invloed raken van de kracht van de omgeving.

Oordeel

Met een schildpad genaamd Altuïn (grote teleurstelling dat hij A’tuin blijkt te heten in het boek, dat begrijp je wel) en een vriend die regelmatig in lachen uitschiet bij het lezen van een boek uit de Discworld-reeks ben ik begonnen aan de boeken. Ik ging er vrij open in. Ik had niet het idee dat het boeken waren die ik direct zou selecteren om te lezen, maar ik wilde ze wel een kans geven. En tot dusver ben ik zeker niet teleurgesteld.

Pratchett is een droogkloot met enorm veel fantasie. Hij kan de wereld en de fenomenen zoals wij die kennen verklaren vanuit de absurde realiteit van Discworld. Zo werkt technologie anders dan we gewend zijn en bestaan werelden enkel omdat er in geloofd wordt. Dit zorgt voor interessante verhalen waarin Pratchett er niet voor terugschrikt om zelf woorden te verzinnen en er een wereld ontstaat waarin tegenstrijdigheden de norm zijn. Een platte wereld waar een oneindige hoeveelheid water over de rand afglijd? Atheïst zijn terwijl je weet dat de goden op de berg wonen? Het kan in Discworld.

Ik vind het een serie verfrissende verhalen en kan Pratchett ook alleen maar complimenteren over zijn vindingrijkheid om onze realiteit anders te verklaren en zijn creativiteit om de wereld Discworld beeldend te beschrijven. Net als bij mijn vriend zoeken mijn mondhoeken regelmatig de weg omhoog bij het lezen van een Discworld boek. Wil ik meer lezen? Yes, please!

En jij? Ben jij bekend met de Discworld reeks? Wat vind je van Pratchetts boeken?

Informatie

Titel: Discworld
Auteur: Terry Pratchett
Uitgeverij: Colin Smythe en Victor Gallancz
Jaar: 1983-2015
Genre: Fantasy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *