The Children Act - Ian McEwan
Recensie

The Children Act – Ian McEwan

Ian McEwan is een van mijn favoriete auteurs. Het is daarom niet vreemd dat het zijn boeken zijn die ik laatst voor mijn verjaardag gevraagd heb. Welk boek wil je hebben? Maakt niet uit, zolang ik ‘m nog niet heb. Zoveel vertrouwen heb ik in de auteur. Hoewel er nog een paar boeken gedoneerd werden op mijn verjaardag, kies ik eerst voor The Children Act. De titel spreekt me aan. Wat verwacht ik? Het klinkt bijna juridisch, maar ook opstandig. Ik ben benieuwd.

The Children Act – Ian Mc Ewan

Het verhaal

We volgen Fiona Maye, rechter binnen het Hooggerechtshof met een specialisatie in familierecht. Je ontdekt met wat voor zaken een rechter binnen het familierecht te maken krijgt en leest welke overwegingen Fiona maakt bij het komen tot een beslissing. Sommige zaken maken meer indruk op haar dan anderen en het kan dan ook niet uitblijven dat haar werk invloed heeft op haar privéleven. Ze is getrouwd, zonder kinderen, met een man die een affaire begint. Terwijl zij de chaos thuis het hoofd probeert te bieden, krijgt ze een lastige zaak voorgeschoteld. Adam, een jongen van 17 jaar, weigert op basis van zijn geloof een bloedtransfusie die zijn leven kan redden. Aan Fiona om te bepalen of ze de wens van het ziekenhuis volgt en een transfusie verplicht of niet.

De achtergrond bij het boek

De titel van het boek – The Children Act – verwijst naar een reeks aan bepalingen en wetgevingen die het welzijn van kinderen in het Verenigd Koninkrijk moet bevorderen, lees ik op internet. Lokale instanties moeten samenwerken om het welzijn van kinderen te vergroten. Dat is dan ook iets wat je terug zal vinden in het verhaal. Daarnaast kun je de titel van het boek letterlijk nemen als de actie van een kind

Thema’s

Persoonlijke strijd, liefde, recht en geloof spelen allen een rol in het boek. In mijn beleving maakt de auteur een goede afweging tussen deze elementen. Allen krijgen de nodige aandacht en worden zorgvuldig behandeld. De wereld in het boek is zeker geen utopie, verre van zelfs, maar komt wel realistisch over.

McEwan weet steeds een complete en overtuigende realiteit te scheppen binnen het aantal pagina’s dat daarvoor gegeven is. Je voelt je betrokken, terwijl een verhaal niet overdreven meeslepend is. Ik denk dat het kom doordat je in het boek merkt dat hij zich terdege in het onderwerp verdiept heeft, iets wat je overigens uit elk van zijn boeken kan opmaken.

Mijn ervaring

The Children Act is een wat zwaarder boek. Na de ontknoping en het lezen van de laatste bladzijden heb ik het boek bewust even weg moeten leggen om het verhaal op me in te laten werken. Sowieso geen slechte gewoonte, als je het mij vraagt, om elk verhaal even de tijd te gunnen om te zijn uitwerking te hebben, maar in dit geval had ik het echt even nodig. Zonder iets aan het verhaal te kunnen of willen veranderen, maakt het een grote indruk op me. Raad ik het boek aan? Jazeker, maar ik zou het niet lezen als je zelf in slechte omstandigheden verkeert.

Informatie

Titel: The Children Act
Auteur: Ian McEwan
ISBN: 978-0-099-59964-7
Uitgeverij: Vintage
Jaar: 2004     
Pagina’s: 213
Genre: Literaire roman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *