Leah on the Offbeat - Becky Albertalli
Recensie

Leah on the Offbeat – Becky Albertalli

Zoals ik al eerder schreef (bijvoorbeeld hier en hier) ben ik groot fan van het boek Simon vs. the Homo Sapiens Agenda (ook bekend als Love, Simon) van Becky Albertalli. Ik was dan ook al langere tijd van plan om ook Albertalli’s andere boeken te lezen. In maart pakte ik er dan eindelijk Leah on the Offbeat bij en verslond het boek in 5 dagen tijd.

Leah on the Offbeat

Over het boek

Het laatste jaar van de middelbare school is een spannende tijd, ook voor Leah Burke. Allereerst is er het gebruikelijke highschool-drama: Blijft haar vriendengroep wel bestaan als ze straks allemaal in een andere staat gaan studeren? Blijven de stelletjes binnen die vriendengroep wel bij elkaar? En moet ze wel naar prom gaan met een jongen waar ze eigenlijk niks voor voelt?

Maar er speelt nog iets anders in Leah’s leven. ze is biseksueel en heeft dat nog aan niemand durven vertellen. Zelfs niet aan haar beste vriend Simon, die zelf openlijk homoseksueel is. Maar wanneer ze verliefde gevoelens voor een vriendin begint te ontwikkelen, wordt het wel erg lastig om dit geheim voor zich te houden.

‘Unlikable’, maar daardoor wel echt

Ik kende Leah al uit Simon vs. the Homo Sapiens Agenda, maar daarin had ze slechts een bijrol. Hierdoor kende ik haar personage nog niet echt goed en had ik ook nog niet echt aandacht aan haar besteed. Daarom was het juist wel leuk om nu een boek te lezen wat volledig over Leah ging. Zo leerde ik haar personage veel beter kennen, inclusief haar minder leuke trekjes.

Om eerlijk te zijn kostte het me in het begin wat moeite om sympathie voor Leah te voelen. Ze kan behoorlijk bitchy zijn en rent weg wanneer dingen echt moeilijk worden. Maar juist die trekjes maken haar personage wel echter. Daarbij begon ik gaandeweg toch steeds meer sympathie voor haar te voelen en leefde ik in de pashokjes-scène (je weet waar ik het over heb zodra je het leest) enorm met haar mee.

Boek vol diversiteit

Wat ik erg goed vind aan de boeken van Albertalli is de enorme diversiteit aan personages. Niet alleen komen er personages met verschillende geaardheden in voor, maar ook met verschillende afkomsten en religies. Ook is er aandacht voor onderwerpen als racisme en overgewicht, wat ik echt een pluspunt vind bij boeken voor jongeren. Wel een kleine kanttekening: het valt me wel op dat binnen de kleine groep personages, er wel erg veel personen niet hetero zijn. Dat haalt de geloofwaardigheid iets onderuit.

Fijn boek

Ik vond Leah on The Offbeat echt een ontzettend fijn boek om te lezen. Het bevatte, net als Simon vs. the Homo Sapiens Agenda, ontzettend veel humor én vertederende stukjes. Het kostte me misschien wat meer moeite om me in Leah in te leven dan dat dit me bij Simon kostte, maar toch heb ik het boek met veel plezier gelezen. Ik weet dan ook zeker dat ik later ook nog de andere boeken van Albertalli zal lezen.

Informatie

Titel: Leah on the Offbeat
Auteur: Becky Albertalli
Uitgeverij: Penguin Books
Jaar: 2018
Pagina’s: 339
Genre: Young Adult, Feelgood

Lees je liever in het Nederlands? Lees dan de vertaling van Blossom Books:


Heb jij al eens een boek van Becky Albertalli gelezen? Laat ons weten wat je ervan vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *