Mevrouw Dalloway van Virginia Woolf Recensie van Wendy Panse-Moedt
Recensie

Mevrouw Dalloway – Virginia Woolf

Na de middelbare school heb ik een halfjaar de studie ‘Engelse Taal & Literatuur’ gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. In die korte zes maanden heb ik ontzettend veel gelezen en kennis gemaakt met klassieke en iconische boeken en schrijvers als ‘Virginia Woolf’. Bij het lezen dat Woolf haar boek ‘Mevrouw Dalloway’ opnieuw werd uitgebracht, werd ik verleid een recensie exemplaar aan te vragen. Toch was mijn enthousiasme van korte duur en niet door Virginia Woolf!

Het boek betreft een recensieexemplaar ontvangen van de uitgeverij!


Mevrouw Dalloway

Op een mooie zomerochtend gaat Clarissa Dalloway de deur uit om bloemen te kopen. Ze is bezig met de laatste voorbereidingen voor het feest dat ze die avond gaat geven. Terwijl ze door Londen loopt overdenkt ze haar leven. Elders in London wordt Septimus Smith, zwaar getraumatiseerd teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, geplaagd door hallucinaties. Hun levens kruisen elkaar op verrassende wijze.

Het Verhaal & De Personages

In Mevrouw Dalloway volgen we niet alleen het verhaal van Mevrouw Dalloway zoals de titel zou doen denken, maar ook de mensen in haar omgeving. Maar ik zeg wel het Verhaal, ik weet niet zeker of hier spraken van is. Je wordt namelijk mee genomen van het ene naar het andere moment vanuit een ander perspectief van weer een ander personage. Het is heel verwarrend. Vooral omdat je niet alleen volgt wat zij mee maken, maar ook hun gedachte gang en voor je het weet zit je weer in de gedachte gang van een ander personage.

Ik wou zo graag, maar het lukte mij niet!

Maar waar gaat het verhaal dan over? Ik wou dat ik de literaire leeservaring groter was, want ik het dit boek niet uit kunnen lezen.

Mijn enthousiasme om het aanvragen van een klassieker van Virginia Woolf, verloor als snel van de stijl van de schrijfster. En dan ben ik echt een absolute doorzetter als het om boeken gaat, maar in dit geval verloof ik de strijd compleet.

Het is vooral de stijl van Woolf, die mij deed verwarren. Zinnen met 5 komma’s erin. Of één zin, wat meer weg heeft van een paragraaf en dan overdrijf ik niet.

Mijn conclusie: Ik kan geen eerlijke recensie geven. Virgina Woolf is een klassieker en wil je het eens proberen, dan moet je dat vooral doen. Ik heb de strijd verloren, maar wie weet dat ik in de toekomst het nog eens wil proberen.

Informatie

Titel: Mevrouw Dalloway
Auteur: Virginia Woolf
Uitgeverij: Rainbow
Jaar: 2021 (origineel:
Pagina’s: 192
Catergorie: Roman | Literatuur


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *