Boek lezen
Nieuws

Even voorstellen: Stephanie

Hoi, ik ben Stephanie en ik mag vanaf heden ook mijn bijdrage leveren aan leeshoekje.nl. Ik kijk er erg naar uit om mijn avonturen met en gedachten over boeken met jullie te delen en ik hoop dat jullie deze ook kunnen waarderen.

Dus… boeken?

Ja! Al zolang ik me kan herinneren lees ik het ene boek na het andere weg. Een vakantie zonder een paar boeken is dan ook ondenkbaar. Het grootste deel van mijn leven heb ik mij prima vermaakt in bibliotheken. Met name Roald Dahl’s Mathilda heb ik stukgelezen (niet letterlijk natuurlijk, dat zou zonde zijn). Met de ontwikkeling van mijn leeservaringen ben ik steeds vaker mijn heil gaan zoeken tot boekhandels, omdat deze beter op mijn specifieke vraag in kunnen spelen.

Wat kunnen we voor boeken van je gaan verwachten?

Ik heb na mijn middelbare school afgerond te hebben voor een studie Engels gekozen omdat de literatuur, taal en geschiedenis mijn interesse hadden. Dat is niet gewijzigd. Nog steeds merk ik dat mijn voorkeur uitgaat naar de literaire classics. Nederlandstalige en Duitse boeken lees ik ook, maar het Engels heeft toch de overhand.

Ik vind het fijn als ik me kan verliezen in een andere wereld. En als je ook wat kan leren uit boeken is dat mooi meegenomen. Het ene boek geeft me inzicht in een tijdperk, een ander in de sociale verhoudingen tussen personen of het leven met uiteenlopende ervaringen. Ik vind het mooi om via verhalen ook onderdeel van deze wereld uit te kunnen maken. Daarentegen kan je me ook best blij maken met een Donald Duckje of een Waar is Wally..

Taalkunde of literatuur?

Sorry, hier kies ik toch voor taalkunde, hoewel je dat wellicht niet zou verwachten op een boekenblog. Ik vind de opbouw van talen boeiend evenals de manier waarop verschillende talen elkaar beïnvloeden. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de wetenschappelijke kant van taalstoornissen en taalverwervingsproblemen.

De structuur en logica die ik in de taalkunde vind, mis ik in de literatuurtheorie. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van boeken. Ik houd alleen een stuk minder van theorieën over deze boeken. Hoe een bepaalde auteur de kleur rood gebruikt in zijn werk? Wat iemand beoogd heeft met bepaalde teksten? Het interesseert me minder. Het mooie aan literatuur vind ik de wereld waarin je terecht komt en hoe je je hierin kunt verliezen. Als me dan dingen opvallen over het boek wil ik deze zelf onderzoeken en niet noodzakelijk meegaan in de mainstream aan theorieën.

Vertaling of lezen in de oorspronkelijke taal?

Lezen in de oorspronkelijke taal natuurlijk. Zolang je die beheerst dan. Mijn Frans is niet echt om over naar huis te schrijven, terwijl ik Le Comte de Monte-Cristo toch echt een mooi boek vind. Bij vertalingen moet je echt het geluk hebben de juiste te treffen, een vertaling die het ritme, de betekenis en de lagen van de auteur goed over kan brengen en dat is nu eenmaal lastig.

E-reader of papier?

Nu moet ik bekennen dat ik pas recentelijk op een e-reader ben overgestapt. Tot voor kort wilde ik niks van e-readers weten. Ja, ik begreep best dat het handig was als je bijvoorbeeld op reis bent. Maar ja, boeken hè? Ze staan zo mooi in mijn kast. Oké, kasten. En je wilt ze toch vast kunnen pakken? En kijk ik niet al genoeg naar beeldschermen? Maar uiteindelijk dus toch de stap gewaagd. De eerste boeken zijn inmiddels gelezen op de e-reader en het bevalt prima. Houdt prettig in de hand. Je kan het makkelijk meedraaien als je op je zij ligt te lezen én duizenden boeken wegen amper nog iets. Toch denk ik dat ik mijn favoriete boeken toch wel op papier zal blijven willen houden. Wie droomt er tenslotte niet van een eigen bibliotheek in huis?

Houding?

Met benen opgetrokken en kussen in de rug. Dekentje over, tenzij het echt té warm is. En heel belangrijk… een kopje thee.

In welk boek ben je nu bezig?

The Children Act van Ian McEwan. Ik houd jullie op de hoogte van mijn bevindingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *