Een Glimp van jou - Holly Miller
Recensie

Een glimp van jou – Holly Miller

Eind vorig jaar zag ik ‘Een Glimp van Jou’ van Holly Miller regelmatig voorbij komen op Instagram. Ik werd nieuwsgierig, las de flaptekst en besloot het op mijn lijstje voor Kerst te zetten. Hoewel ik het boek inderdaad voor Kerst kreeg, duurde het toch nog een paar maanden voor ik eraan begon. Simpelweg omdat ik nog zoveel andere boeken te lezen had. Maar in maart begon ik er dan toch eindelijk aan en het duurde niet lang voor ik het boek uit had.

Een glimp van jou

Over het boek

Joel is bang voor de liefde, en dat is niet voor niets. Hij leidt al bijna zijn hele leven aan voorspellende dromen over de mensen van wie hij houdt. Meestal kan hij ingrijpen, maar dat heeft wel tot gevolg dat hij bijna niet meer slaapt en de liefde liever op afstand houdt.

Dan ontmoet Joel Callie, die de plaatselijke koffiebar heeft overgenomen van haar overleden vriendin. Er is meteen sprake van een enorme aantrekkingskracht die niet te vermijden lijkt. De twee lijken voor elkaar gemaakt, maar tegelijkertijd is Joel doodsbang. Want wat als hij Callie te dichtbij laat komen en hij over haar gaat dromen? Kunnen ze ondanks alles toch het geluk vinden samen, of is loslaten de enige optie?

Hoge verwachtingen

Toen ik het boek voor het eerst opensloeg, wachtte mij een verrassing. Op de binnenflap stond namelijk een stukje uit een recensie van Booklist: ‘Fans van The Time Traveler’s Wife zullen als een blok vallen voor deze hartverscheurende maar ook hoopvolle roman’. Dat legde de lat voor dit boek meteen ontzettend hoog, want ‘The Time Traveler’s Wife’ is een van mijn favoriete boeken allertijden. Zou ‘Een glimp van jou’ deze hoge verwachtingen waarmaken?

Veelbelovend begin

Ik moet zeggen dat ik deze vergelijking absoluut begrijp. Vanaf het moment dat ik doorhad dat het boek over voorspellende dromen ging (dat stond niet op de flaptekst, maar wordt wel heel snel duidelijk), zag ik de overeenkomst. Beide boeken gaan over een ‘aandoening’ waardoor de hoofdpersoon een blik op de toekomst kan werpen, hoewel hij dat lang niet altijd zou willen. En in beide boeken heeft dat ook een enorme impact op het liefdesleven van de hoofdpersoon. In het eerste deel van het boek vind ik dit gegeven erg sterk uitgewerkt. Joel en Callie zijn allebei levensechte personages, waardoor je goed mee kunt leven met hun twijfels, angsten en de niet te stoppen verliefdheid. Als ze besluiten de sprong toch te wagen ben je blij voor ze, maar houd je ook je hart vast.

Haastig einde

Het tweede deel van het boek viel me een beetje tegen. En dat komt niet omdat ik een happy end verwachtte. Met een thema als dit weet je dat het noodlot ergens op de loer ligt. Maar wat me wel stoorde, was hoe gehaast het tweede deel geschreven was. Op een bepaald moment vind er een keerpunt plaats in het boek, en vanaf dat moment maak je als lezer steeds sprongetjes naar de toekomst: een halfjaar later, een jaar later, 2 jaar, 6 jaar, etc… Deze stukjes zijn veel te kort om echt de diepte in te gaan, waardoor het uitgebreid uitgewerkte begin een beetje teniet wordt gedaan. Ook het daadwerkelijke einde van een boek komt een beetje afgeraffeld op me over, waardoor ik als lezer met vragen blijf zitten over wat er nou precies is gebeurd.

Conclusie

Het idee achter dit boek had enorm veel potentie. Het verhaal pakte me dan ook vanaf het begin en ik kon niet stoppen met lezen. Maar toen het verhaal na het keerpunt in sneltreinvaart voorbij raasde, verslapte mijn aandacht en werd ik teleurgesteld door het einde. Jammer, want met een sterker einde had dit zomaar een nieuwe favoriet kunnen worden.

Informatie

Titel: Een glimp van Jou
Auteur: Holly Miller
Uitgeverij: HarperCollins
Jaar: 2020
Pagina’s: 380
Genre: Romantiek, drama


Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *