Moordvrienden - Natasza Tardio Recensie
Recensie

Moordvrienden – Natasza Tardio

De afgelopen maanden heb ik meerdere boeken van Natasza Tardio gelezen. Na haar twee jeugd novelle voor Kluitman, wekte ook haar andere boeken mijn nieuwsgierigheid. De laatste die ik las was ‘Moordvrienden’, een boek gegarandeerd vol spanning met zo’n titel.


Moordvrienden

De vijftienjarige Finn Kimmel schiet een leraar en drie leerlingen op zijn
school dood en pleegt daarna zelfmoord. Zijn beste vriend, Milo Bauers,
is erbij, maar het lijkt erop dat hij er niets mee te maken heeft. Toch wordt hij opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Langzaam maar zeker komen er steeds meer gruwelijke feiten aan het licht. Heeft Finn ook iets te maken met een eerder gepleegde moord op een kleuter? En hoe kan het dat een normale jongen als Milo bevriend raakte met Finn? Lukt het de politie om alle feiten boven tafel te krijgen of wordt er iets verzwegen?

Het Verhaal & De Personages

Milo wordt gepest op school. Een onderdeurtje tot Finn bij hem in de klas komt. Finn jaagt iedereen de stuipen op zijn lijf en door bevriend te raken met Milo, wijken ook de pestkoppen. Maar of de vriendschap met Finn wel zo verstandig is.

Finn blijkt een nogal duistere en gewelddadige jongen te zijn. Als Milo ook tot deze realisatie komt besluit hij de vriendschap te stoppen. Dan maar gepest worden op school. Als Milo echter weer eenmaal op school is en de pestkoppen weer starten, blijkt toch dat Finn weer voor hem klaar staat. Alleen dit keer niet zoals verwacht. Finn heeft namelijk wapens bij zich en is op oorlogspad waar hij Milo in mee sleurt. Finn schiet twee pestkoppen, een leraar en andere student en pleegt uiteindelijk zelfmoord.

Wat volgt is de rechtszaak rond Milo, die verdacht wordt als handlanger van de schietpartij op de school en de gewelddadige moord op een klein jongetje. De rechtszaak wekt de interesse van de media en ook een gerenommeerde advocate. Milo is immers onschuldig toch? Hij werd er alleen maar in meegesleurd en kon Finn niet stoppen.

Het boek is uit diverse perspectieven. Hoe wordt de rechtszaak door andere gezien en de rol van Milo. En hoe onschuldig zijn de overlevende pestkoppen daarin? Maar de grotere vraag is: Is Milo echt onschuldig? Tardio laat je echter lange tijd raden, naar Milo zijn rol tot na de uitspraak van de rechter.

Schuldig of niet?

Moordvrienden is het debuut van Natasza Tardio, waarmee ze de Jonge Jury Debuutprijs in 2014 won. Al snel volgde er meer boeken en inmiddels heb ik er aardig wat gelezen.

Aan het begin van het verhaal zette ik al mijn vraagtekens bij de relatie tussen Finn en Milo. Je snapt waarom Milo, Finn nodig heeft en voelt de worsteling om de vriendschap stand te houden. Als de schietpartij plaats vind snap je deze worsteling helemaal. Een tiener, die gewoon wilt overleven. Toch is er iets wat boven het hoofd van Milo blijft hangen waar ik mijn vraagtekens gedurende het boek bij hou. Tardio weet goed je tot het einde in spanning te houden. Toch blijf ik vragen hebben. Verlangen naar meer uitleg.

Informatie

Titel: Moordvrienden
Auteur: Natasza Tardio
Uitgeverij: Pimento
Jaar: 2012
Pagina’s: 224
Categorie: Jeugd Thriller

Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Klik hier voor meer recensies van Natasza Tardio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *