Hoeveel poten heeft een octopus?
Recensie

Hoeveel poten heeft een octopus? – Flip van Doorn en Jonah Kahn

Hoewel ik voornamelijk een liefhebber ben van fictie, wil ik eens in de zoveel tijd wel eens een uitstapje maken naar non-fictie. Voorwaarde hiervoor is wel dat de titel van het boek me meteen al nieuwsgierig maakt. Anders pak ik het boek waarschijnlijk niet eens op. ‘Hoeveel poten heeft een octopus?’ van Flip van Doorn en Jonah Kahn is daar een goed voorbeeld van. Het antwoord op de vraag in de titel lijkt zo simpel: acht natuurlijk! Maar als dat echt zo was, waarom zouden de auteurs hun boek dan zo noemen? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, maar het was vooral de subtitel die het hem deed: ‘Het grote boek van de nutteloze kennis’.

Hoeveel poten heeft een octopus?

Over het boek

Het belang van nutteloze kennis valt nauwelijks te overschatten. Navelpluis migreert opwaarts, een bruinvis is bruin noch vis, de langste marathon ooit duurde 54 jaar, 8 maanden, 6 dagen, 5 uur, 32 minuten en 20 seconden. Het zijn wetenswaardigheden waaraan we ons kunnen laven als we even willen ontsnappen aan een wereld die ons permanent bestookt met gewichtige informatie. Nutteloze kennis komt niet alleen van pas bij een pubquiz, een potje Triviant of een televisiespelletje. Het biedt een kijkje onder de motorkap van de maatschappij. Deze wonderlijke bundeling van dergelijke ‘Nutteloosjes’ uit de kolommen van dagblad Trouw zegt meer over de mens dan menig wetenschappelijk proefschrift. En is uiteindelijk niet alle kennis nutteloos?

Bonte verzameling van feitjes

Ik ben gek op feitjes, hoe willekeurig of nutteloos ze ook mogen lijken. Ik kan dan ook geen quiz op tv kijken zonder de (soms foute) antwoorden naar mijn beeldscherm te schreeuwen. Dit boek was voor mij dan ook een schot in de roos: een bonte verzameling van nutteloze kennis. Wist je trouwens dat bont helemaal niet kleurrijk is, maar juist zwart-wit? Maar dat terzijde. De stukjes in het boek zijn nooit langer dan anderhalve pagina. Hierdoor wordt er nooit te lang op één onderwerp ingegaan en kun je je aandacht er makkelijk bij houden. Het boek leest dan ook als een trein. Bovendien kan je de stukjes in elke gewenste volgorde lezen. Je hoeft het boek niet per se van voor naar achter uit te lezen, al koos ik ervoor om dat wel te doen.

Zie ik nou dubbel?

Deze aanpak had wel een nadeel. Omdat ik in relatief korte tijd alle stukjes las, kwam ik erachter dat sommige feiten meerdere keren werden aangehaald en dat vond ik best jammer. In de oorspronkelijke vorm van de ‘nutteloosjes’, als columns in dagblad Trouw, maakte het natuurlijk niet zoveel uit als dezelfde feiten na enkele maanden in een iets andere vorm nog eens voorbij kwamen. Wanneer je deze stukjes achter elkaar bundelt in een boek valt dit echter wél op. Goed, misschien is dit boek ook eigenlijk niet bedoeld om in één ruk uit te lezen, maar ik vind eigenlijk dat hier wel op gelet had mogen worden bij het samenstellen van het boek.

Nutteloos – of toch niet?

Los daarvan vond ik het een erg fijn en vermakelijk boek. De stukjes zijn luchtig en met veel humor geschreven. Bovendien is dankzij dit boek mijn kans om de juiste antwoorden naar de tv te schreeuwen weer een stukje groter geworden. Heeft die kennis toch nog nut.

Informatie

Titel: Hoeveel poten heeft een octopus?
Subtitel: Het grote boek van nutteloze kennis
Auteur: Flip van Doorn en Jonah Kahn
Uitgeverij: Thomas Rap
Jaar: 2019⠀
Pagina’s: 336 pagina’s


Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *