Recensie Blauwdruk van Geluk - Petra Kruijt [leeshoekje]
Recensie

Blauwdruk van Geluk – Petra Kruijt

Tijdens mijn Kobo Plus Challenge was ik vooral op zoek naar Nederlandse boeken, die ik veel voorbij zag komen op Instagram en waar ik wel nieuwsgierig naar was. Een van die boeken was ‘Blauwdruk van Geluk’ van Petra Kruijt. Geen idee waar het over ging precies, maar iedereen was in elk geval enthousiast. Waarom dat wou ik wel weten.


Blauwdruk van Geluk

Hoe word je wie je bent?
Hoofdpersoon Navy werd geboren op het witte doek. Haar moeder ging namelijk zo ver met methodacting dat ze tegelijk met haar personage zwanger werd. De film werd een kaskraker, en de baby? Die werd in één klap beroemd. Navy’s jeugd bestond uit huiswerk maken op de set, rodeloper feestjes en het gevoel dat ze een accessoire was. Nu is Navy, die zichzelf liever gewoon Avy laat noemen, een twintiger die schoonmaakwerk doet in een hotel. Ze probeert daarnaast aan de bak te komen als actrice. Zonder succes, tot ze filmmaker Raoul ontmoet. Hij gelooft in haar. Maar is dat terecht?

Het Verhaal & De Personages

Navy of liever Avy is eind twintig en streeft nog altijd om een van de beste Nederlandse actrices te worden. Net als haar moeder. Avy is geboren in de filmwereld. Letterlijk, ze is geboren tijdens het filmen van haar moeders eerste film. Toch liggen de rollen Avy niet voor het oprapen. Sterken nog, ze heeft nog nooit ergens in gespeeld. Ze werkt in een pittoresk familie hotel in de Jordaan (Amsterdam) en loopt auditie na audities tussen door af.

Als dan een regisseur interesse lijkt te hebben en haar appt, is dat alleen met haar in bed te belanden. Avy heeft een big break nodig. Maar dan komt haar hotel-baas met het nieuws dat zijn neef Raoul nog een hoofdrolspeelster zoekt voor zijn aankomende film. Avy verwacht er niet veel van, tot ze Raoul onmoet. En stiekem halsoverkop verliefd wordt.

Raoul heeft zijn eigen leven; gescheiden, alleenstaande vader om de week, en aan het knokken om zijn film te verkopen aan de BBC, niet de minste. De film lijkt de goede kant op te gaan, zeker als hij Avy ontmoet.

Het boek is verteld vanuit Raoul en Avy, maar niet in de ik-vorm en dat is nog wel eens verwarrend. Het spannendste wat in het boek zich afspeelt zijn de vragen: Gaat de film er komen? Komt de doorbraak van Avy? Belanden Avy en Raoul samen? Of wordt het toch die andere regisseur?

Kabbelt zich voort

Zin in feelgood? Dan is dit jouw boek. Het verhaal is een feelgood verhaal en deed mij voornamelijk denken aan een Nederlandse RomCom film. Er is echter geen spanning en het verhaal kabbelt zich voort gedurende de hoofdstukken. Leest het lekker weg? Het leest prima, maar het is geen weg leesboek, daar gebeurd er te weinig voor. Het boek is wel ok! Wie weet komt er ooit een boekverfilming van.

Informatie

Titel: Blauwdruk van Geluk
Auteur: Petra Kruijt
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Jaar: 2021
Pagina’s: 240
Categorie: Roman

Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *