Recensie Knap voor een Dik Meisje - Tatjana Almuli - Leeshoekje
Recensie

Knap voor een Dik Meisje – Tatjana Almuli

De cover van ‘Knap voor een Dik Meisje’ van Tatjana Almuli had ik al een paar keer voorbij zien komen op Bol.com. Terwijl ik op zoek was naar boeken die ik wel zou willen lezen. Toen ik het verkrijgbaar zag voor Kobo Plus, besloot ik het te gaan lezen. Zonder enige verwachting!

Knap voor een Dik Meisje

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte. Wanneer ze eenderde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Het verhaal van Tatjana

‘Knap voor een Dik Meisje’ is het levensverhaal van Tatjana Almuli. Van haar jonge jaren, het gezin waar ze in opgroeide, tot haar volwassen jaren waar ze ook mee deed met het RTL programma ‘Obese’.

Tatjana laat zien hoe haar jeugd haar gevormd heeft, de gedachten en die van de omgevingen die ze had en hoe dat op latere leeftijd ook nog invloed had. Wat ze vooral laat zien is haar relatie met eten en haar gewicht. Als een klein meisje was ze al dikker dan andere kinderen en ook haar ouders zagen dit. Al vanaf jonge leeftijd werd er naar oplossingen gezocht op diverse manieren en later ging ze als volwassenen verder op zoek.

Tatjana laat niet alleen haar eigen gedachten, struggles en gevoelens zien, maar ook die van de mensen om haar heen bekende en vreemden en de algehele maatschappij waarin wij leven.

Ze verteld het verhaal van een meisje en vrouw die dikker is dan het gemiddelde.

De wereld waarin wij leven

Zelf ben ik altijd slank geweest, waar ik meteen wil zeggen dat ik het best moeilijk vind de juiste woorden te vinden om een recensie over dit boek te schrijven. In heel veel opzichten kon ik begrip vinden voor Tatjana en heel veel onbegrip voor de wereld waarin wij leven. Ik kreeg meer grip op hoe het is om door iedereen (en haarzelf ook) dik gevonden te worden en dat slank worden op welke manier dan ook niet altijd de oplossing is. Zelfs mee doen met een programma als Obese. Het deed mij denken over mijn eigen woorden en acties.

Het boek is heel fijn geschreven en leest makkelijk. Het is ontzettend interessant, juist omdat het niet een ‘ik ben … kilo afgevallen’ verhaal is. Het is een echt verhaal over een vrouw en de relatie met haar gewicht en lichaam (en geest). Wat dat vind ik het een aanrader. Het laat je denken over de wereld waarin wij leven.

Informatie

Titel: Knap voor een Dik Meisje
Auteur: Tatjana Almuli
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar | Rainbow
Jaar: 2019
Pagina’s: 192
Categorie: Non-Fictie

Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *