Boek VS FILM - Bridgerton - Leeshoekje.nl
Boek VS Film

Boek vs. Serie: Bridgerton

Na een tip van Wendy besloot ik begin dit jaar de Netflix-serie ‘ Bridgerton‘ te kijken, en ik was meteen verkocht. De serie is een kostuumdrama, maar mede dankzij de scherpe humor voelt het geheel toch erg modern aan. Na de eerste aflevering zat ik al helemaal in het verhaal en het duurde dan ook niet lang voor ik het eerste seizoen had afgekeken. Omdat het volgende seizoen nog wel even op zich laat wachten, besloot ik me in de tussentijd op de boeken te storten waar de serie op gebaseerd is, met als eerste deel: ‘De ongetrouwde hertog’.

De ongetrouwde hertog (boek)

Daphne Bridgerton is op huwbare leeftijd en wordt door haar moeder van bal naar bal gesleept om aan de man te komen. Maar het lijkt wel of alle mannen haar alleen maar alleen maar als vriendin zien. Dan duikt er een nieuw gezicht op in de ton, de hertog van Hastings: Simon. Alle moeders van ongetrouwde dochters richten direct hun pijlen op Simon, die zelf helemaal niet van plan is te trouwen. Als Daphne en Simon elkaar ontmoeten, komen ze tot een plan. Ze doen alsof Simon Daphne het hof maakt, zodat Simon met rust gelaten zal worden door de moeders en Daphne juist de aandacht trekt van andere huwelijkskandidaten. Maar al gauw blijkt dat de aantrekkingskracht tussen de twee er wel degelijk is, hoewel ze dat niet aan zichzelf – en zeker niet aan elkaar – willen toegeven.

Bridgerton (Netflix-serie)

Het leven in de Londense high society staat op zijn kop wanneer er een nieuw roddelblad verschijnt. Hierin bespreekt Lady Whistledown met vlijmscherpe pen het doen en laten van de gehele hoge adel. De serie zoomt vooral in op Daphne en Simon, die elkaar niet uitstaan, maar besluiten toch te doen alsof ze in elkaar geïnteresseerd zijn, allebei om hun eigen redenen.

Naast Daphne en Simon volg je als kijker ook andere personages, zoals de 7(!) broers en zussen van Daphne. Een van hen is Eloïse, die meer dan gedreven is om de roddelende Whistledown te ontmaskeren.

Boek vs. Serie

Laat ik met de deur in huis vallen: de serie is héél losjes op het boek gebaseerd. Vaak vind ik dat ontzettend zonde, maar in dit geval was ik er juist blij mee. Het boek is echt een liefdesroman (à la Bouquetreeks, al had ik dat gezien de titel wel kunnen verwachten) en focust alleen maar op Daphne en Simon, terwijl er in de serie zoveel andere, interessante personages aan bod komen die het de moeite waard maken. Daarnaast speelt de geheimzinnige roddelaar Lady Whistledown een enorme rol in de serie, terwijl ze in het boek amper aan bod komt. In het boek worden haar stukjes (die trouwens lang niet zo scherp zijn als in de serie) alleen gebruikt om de hoofdstukken in te leiden.

Naast dat er in de serie dus veel meer personages aan bod komen, hebben ze stuk voor stuk ook meer karakter. De personages in de boeken zijn nogal ‘plat’. Daphne is een naïef meisje met een allesoverheersende kinderwens en Simon is een arrogante vrouwenversierder die geregeerd wordt door zijn woede. In de serie hebben de personages veel meer subtiele karaktereigenschappen, waardoor ik het interessanter vond om naar te kijken.

Zowel in de boeken als in de serie vind ik Daphne en Simon geen leuke personages en ik heb ook totaal geen begrip voor bepaalde beslissingen die zij in het boek nemen. Maar ik had hier in het boek wel veel meer moeite mee dan in de serie, omdat het boek echt alleen over Simon en Daphne gaat, terwijl de serie een veel breder verhaal vertelt. Als ik meer wil weten over de andere Bridgertons, zal ik de andere 7 boeken moeten lezen. Maar daar bedank ik voor.

Winnaar

Het mag duidelijk zijn: voor mij is dit een typisch voorbeeld van een serie die beter is dan het boek. Ik vind het echt ontzettend knap hoe het verhaal van het boek verder is uitgebouwd tot het verhaal van de serie. Ik heb gehoord dat de latere boeken wel beter zijn, maar ik heb het gevoel dat het ook gewoon niet mijn genre is.

Oordeel zelf

Zelf oordelen? Bekijk dan seizoen 1 van de serie op Netflix of koop het boek bij je lokale boekhandel.

Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Heb jij Bridgerton gezien of de boeken van Quinn gelezen? Vertel ons wat je ervan vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *