Gevonden boeken
Boekenliefde

Gevonden boeken

Ik ben een groot liefhebber van de minibieb, zo’n kastje waar mensen hun oude boek kunnen achterlaten en ruilen voor een ander boek. Allereerst vind ik het een mooie manier om boeken die je niet meer leest een tweede leven te geven. Maar daarnaast is het vinden van een boek in een minibieb ook ontzettend leuk.

Altijd een verrassing

Los van dat het natuurlijk altijd leuk is om een boek te vinden, is het vooral het verrassingselement van de minibieb dat me zo aanspreekt. Je weet nooit wanneer je iets vindt en al helemaal niet wat je krijgt. Op die manier ontdek je boeken die je anders waarschijnlijk nooit zou hebben gelezen. Zo vond ik een keer in het Amstelpark een Engelse detective (weliswaar een hele slechte, maar toch…) en deed ik in de minibieb op mijn oude werk een wel heel bijzondere vondst: een splinternieuwe editie van ‘De Hobbit’. Hij zat zelfs nog in plastic!

Een ander blij maken

Maar bij een minibieb gaat het altijd om geven en nemen. Dus heb ik ook regelmatig zelf iets achtergelaten voor een volgende lezer. Zo had ik ooit op een boekenmarkt in een opwelling de hele Millennium-trilogie gekocht. Na een paar bladzijden was ik er al achter dat deze serie niets voor mij was. De schrijfstijl stond me gewoon niet aan. Ik heb toen de hele serie in de minibieb van mijn werk gezet en was blij om te zien dat ze in no-time weg waren. Ik hoop dat de gelukkige vinder er blijer mee was dan ikzelf.

Burenbieb

Voor zover ik weet is er bij mij in de buurt geen ‘officiële’ minibieb, maar bij mij in de flat is wel iets ontstaan wat er op lijkt. En ik denk dat ik er misschien onbedoeld de aanzet toe heb gegeven. Ik had namelijk een paar jaar geleden een paar boeken die ik niet meer las. Weggooien kon ik niet over mijn hart verkrijgen, en ik zou er niks voor krijgen als ik zou proberen ze te verkopen. Omdat ik niet wist of er ergens in de buurt een minibieb was, heb ik de boeken maar op de brievenbussen in de flat gelegd, waar ze al gauw gevonden werden door één van mijn buren. Tot mijn verrassing zag ik er niet veel later een ander boek liggen. Niet mijn genre, maar wel leuk dat andere buren hieraan meededen.

Opruiming van korte duur

Sindsdien heb ik wel vaker boeken op de brievenbussen achtergelaten én gevonden. Laatst liep dat zelfs een beetje uit de hand. Begin dit jaar vonden mijn vrouw en ik er weer een boek, terwijl onze boekenkast al aardig vol begon te raken. We besloten van de gelegenheid gebruik te maken door maar eens grondig de boekenkast door te spitten en met pijn in ons hart een paar boeken weg te doen. Wat waren we trots op onszelf toen we een hele stapel boeken op de brievenbussen legden en eindelijk weer kastruimte over hadden. Dit was echter van korte duur, want onze opruiming moedigde de buren aan hetzelfde te doen. Zo vonden we al snel weer een aantal boeken dat we gewoon niet konden weerstaan. Maar hé, mij hoor je niet klagen, want een goed boek is natuurlijk altijd welkom.


Heb jij wel eens een boek gevonden of achtergelaten? Laat het ons weten!

Steunjeboekhandel Algemeen - Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *