Het huis aan de Gouden Bocht - Jessie Burton
Recensie

Het huis aan de Gouden Bocht – Jessie Burton

Sinds ongeveer een jaar houd ik me bezig met miniatuurbouw. Wat begon als een poging om de tijd te doden tijdens de thuisisolatie is inmiddels bijna een verslaving te noemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ‘Het huis aan de Gouden Bocht’, dat in het Engels ‘The Miniaturist’ heet, me ontzettend aantrok. Een historische roman met miniatuurbouw in de hoofdrol, dat klonk echt als een boek voor mij.

Het huis aan de Gouden Bocht

Over het boek

Als de achttienjarige Nella Oortman met de vooraanstaande VOC-koopman Johannes Brandt trouwt, verhuist ze van Assendelft naar de Herengracht in Amsterdam. Maar het leven in de hoofdstad is niet wat ze ervan had verwacht. Johannes kijkt nauwelijks naar haar om en het grootste gedeelte van de tijd is ze alleen met de bedienden en haar schoonzus Maren. Dan koopt Johannes, tot overmaat van een ramp, een manshoog poppenhuis voor haar. Ziet hij haar soms niet voor vol aan?

Op aandringen van Maren, en om maar wat te doen te hebben. besluit ze het poppenhuis toch te gaan inrichten. Maar als ze een miniatuurbouwer de opdracht geeft om een aantal voorwerpen voor haar te maken, ontvangt ze ook een aantal miniaturen waar ze niet om gevraagd heeft. Miniaturen die stukjes van Nella’s leven voorstellen. Nella wordt duidelijk in de gaten gehouden. Maar door wie en waarom?

Amsterdamse sfeer

Allereerst wil ik zegen dat ik het ontzettend knap vind hoe Burton, een Engelse auteur, de sfeer van het zeventiende eeuwse Amsterdam heeft neergezet. De manier waarop de sfeer in het boek is neergezet doet niet onder voor historische romans van Nederlandse auteurs over dit tijdperk. Het is duidelijk dat Burton zich goed in de stad en de tijd heeft verdiept, waardoor ze deze echt voor de lezer tot leven brengt.

Historische verzinsels

Wat ik dan weer jammer vind, is de manier waarop er in dit boek met de personages wordt omgegaan. Petronella (Nella) Oortman en Johannes Brandt hebben echt bestaan, net als het poppenhuis van Petronella (dat is te bewonderen in het Rijksmuseum), maar verder heeft de auteur het hele verhaal verzonnen. Persoonlijk vind ik dat als je kiest voor personages die echt bestaan hebben, je ook voor een waarheidsgetrouw verhaal moet kiezen. Voor het verhaal in dit boek had Burton ook makkelijk kunnen kiezen voor fictieve personages met een poppenhuis zoals dat van Oortman.

Vlot en spannend, maar onafgewerkt

Ik heb ontzettend genoten van de schrijfstijl. Vanaf het begin werd ik echt het verhaal ingetrokken en vloog ik door de bladzijden heen. En vanaf het moment dat Nella de eerste mysterieuze zending ontvangt, zit er ook flink wat spanning in het boek. Wat zijn de bedoelingen van de miniatuurmaker? Zijn de miniaturen een waarschuwing of een dreigement? Nella raakt zo bezeten van dit mysterie, dat je je op een gegeven moment afvraagt of het zich niet allemaal in haar hoofd afspeelt. Het mysterie wordt wel opgelost, maar het blijft allemaal nogal vaag voor de lezer. Ik bleef hierdoor achter met een heleboel onbeantwoorde vragen, waardoor het verhaal niet echt af voelde.

Hoop ellende en heftige scènes

Verder wil ik nog kwijt dat er wel heel veel narigheid in het boek voorkomt. Hoeveel ellende kan een mens hebben? Als iemand die veel historische romans leest ben ik wel wat gewend. Toch zaten er twee scènes in het boek die gewoon te heftig voor me waren en me misselijk achterlieten. Toch bleef ik lezen. Dat zegt dan wel weer wat over de pakkende schrijfstijl, maar ik weet niet of ik snel nog een boek van Burton zal lezen.

Informatie

Titel: Het huis aan de Gouden Bocht
Oorspronkelijke titel: The Miniaturist
Auteur: Jessie Burton
Uitgeverij: Luitingh Sijthof
Jaar: 2018
Pagina’s: 368
Categrorie: Historische roman


Lees jij wel eens historische romans? En wat is je favoriet? Laat het ons weten!

Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *