Welkom bij Hotel Flanagans - Asa Hellberg
Recensie

Welkom bij Hotel Flanagans – Åsa Hellberg

Eind januari kreeg ik een hele leuke mail: ik was geselecteerd voor de Hebban-Buzz van ‘Welkom bij Hotel Flanagans. Dat betekende dat ik dit boek toegestuurd kreeg van Xander Uitgevers in ruil voor een recensie en een aantal social-media berichten. Ik had nét mijn andere boek uit toen dit boek binnenkwam, dus ik kon niet wachten om eraan te beginnen. Vanaf dat moment bracht ik bijna elk vrije moment door in Hotel Flanagans. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik het boek in een paar dagen tijd uitlas.

Welkom bij Hotel Flanagans

Over het boek

Als in 1949 Linda’s vader komt te overlijden, erft Linda het familiehotel en alle daarbij horende schulden. Linda, die het grootste deel van haar leven heeft doorgebracht in het Zweedse dorpje Fjällbacka, heeft niet alleen plotseling een hotel te runnen, maar moet ook ontzettend wennen aan het leven tussen de Londense society. En dan zijn er nog haar neven, die het maar niets vinden dat zij, als vrouw, eigenaresse is geworden van het hotel. Ze doen er dan ook alles aan om het haar te ontnemen.

Tien jaar later is Flanagans één van de populairste hotels van Londen, maar Linda’s neven hebben de machtstrijd nog niet opgegeven. Als het aan hun ligt wordt 1960 het jaar waarin Linda alles kwijtraakt.

Verslavende schrijfstijl

Vanaf het moment dat ik ‘Welkom bij Hotel Flanagans’ voor het eerst opensloeg, had ik de grootste moeite om het weer weg te leggen. Het boek is ontzettend vlot geschreven en heeft lekker korte hoofdstukjes. Zo kwam ik steeds in de verleiding om nóg een hoofdstukje te lezen. Voor ik het wist was ik al op pagina 100. En dat terwijl er eigenlijk nog heel weinig was gebeurd in het boek. In de eerste 100 pagina’s maak je namelijk uitgebreid kennis met Linda en twee andere hoofdpersonages, hun achtergrond en de tijd waarin ze leven. Maar door de fijne, beeldende schrijfstijl zat ik toch al helemaal in het verhaal.

Alsof je er zelf bij bent

Dit boek trok me echt de jaren ’60 (en 1949) binnen. Alles werd zo levendig omschreven dat het leek alsof ik er zelf bij was. Wat ik daarbij vooral leuk vond om te lezen, was dat alles wat we nu heel normaal vinden, in die tijd nieuw, spannend of zelfs schokkend was. Daarnaast heeft dit boek ook steengoede personages. Je leert als lezer Linda goed kennen, net als Emma en Elinor, twee vrouwen die in het hotel werken. Hoewel de drie vrouwen sterk van elkaar verschillen, zijn het wel alle drie sterke vrouwen die zich niet de wet voor laten schrijven. Ik vond hun karakters erg interessant en leefde helemaal mee met hun belevenissen.

Lang en gelukkig?

Lange tijd was ik ervan overtuigd dat ik dit boek op Hebban 5 sterren zou geven. Maar richting het einde ging er iets mis waardoor ik niet meer dan 3 sterren kan geven. Plotseling gebeurden er zó veel dingen tegelijk, dat het een beetje chaotisch werd. En het leek alsof Hellberg ineens besefte dat het boek nog een gelukkig einde moest krijgen, want de overstap van al die gebeurtenissen naar het einde was nogal afgeraffeld. Dingen gebeurden te snel en waren te ongeloofwaardig. Bovendien vond ik het gelukkige einde dat me vooraf beloofd was nogal tegenvallen (Ik vond het boek sowieso meer onder drama vallen dan onder feelgood). Voor zeker één van de personages lijkt het helemaal niet zo goed af te lopen. Althans, voor nu. Want dit boek is het eerste deel van een trilogie, dus wie weet komt dat goede einde nog. Maar op dit moment weet ik nog niet zo zeker of ik de andere delen ook zal lezen. Aan de andere kant ben ik ook wel weer nieuwsgierig, dus wie weet…

Informatie

Titel: Welkom bij Hotel Flanagans
Auteur: Åsa Hellberg
Uitgeverij: Xander uitgevers
Jaar: 2021
Pagina’s: 352
Categrorie: Feelgood/drama


Heb jij ‘Welkom bij Hotel Flanagans al gelezen? Laat ons weten wat je ervan vond.

Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *