Koffie met... Jeroen Windmeijer
Koffie met...

Koffie met… Jeroen Windmeijer

In 2018 maakte ik voor het eerst kennis met de boeken van Jeroen Windmeijer. Sindsdien heb ik een flinke verzameling aangelegd van zijn boeken. Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar ‘Het Evacomplex’, dat hij samen met Jacob Slavenburg schreef en dat dit voorjaar zal verschijnen. Een mooi moment om iets meer over deze auteur te weten te komen. Speciaal voor Leeshoekje.nl beantwoordde hij 5 vragen.

We kennen je van je historisch-religieuze thrillers. Ben je van plan om ooit iets in een ander genre te schrijven?

“Dat vind ik echt een heel goede vraag, weet je dat? Ik zie mezelf niet zo snel naar een ander genre overstappen. Soms speel ik wel eens met de gedachte om een non-fictieboek te schrijven, maar het voordeel van fictie is dat je een grotere vrijheid hebt om dingen te verzinnen. En ergens vind ik het ook wel een beetje een gekke vraag, bijna alsof mensen me vragen: wanneer ga je eens een écht boek schrijven, dat wil zeggen: échte literatuur. Aan een romanschrijver vragen ze volgens mij nooit: “Ben je van plan om eens iets anders te gaan schrijven? Een thriller bijvoorbeeld?”. Toch? Zelf heb ik geen plannen voor een kinderboek of een roman. Op dit moment voel ik me het best thuis bij de historisch-religieuze thrillers die ik nu schrijf. Ik vind het leuk om een spannend verhaal te schrijven waar lezers ook nog iets van opsteken.”

Wat voor boeken lees je zelf het liefst, en heb je ook één favoriet boek?

“Zelf lees ik heel erg graag thrillers. Al moet ik zeggen dat ik die met een andere bril lees sinds ik zelf thrillers schrijf. Je leest toch meer ‘technisch’. Dat wil zeggen dat je kijkt hoe de schrijver zijn personages introduceert, hoe hij de informatie doseert en hoe het plot zich ontwikkelt. Ik ben een groot fan van John Grisham en van Dan Brown. Verder lees ik ook graag ‘gewone’ romans, eigenlijk altijd van Nederlandse schrijvers zoals Pieter Waterdrinker, Peter Buwalda en Tommy Wieringa. Mijn favoriete Nederlandse schrijver blijft F. Springer. Ik heb al zijn boeken meerdere keren gelezen en ‘Teheran, een zwanenzang’ zelfs al tien keer.”

‘Het Isisgeheim’ en ‘Het Evacomplex’ schreef je samen met Jacob Slavenburg. Hoe is het om samen een boek te schrijven?

“Na de enthousiaste ontvangst van ‘Het Isisgeheim’ hebben veel mensen me gevraagd hoe je samen een boek schrijft. Jacob en ik hebben daar een manier voor gevonden die goed bij ons past en waarbij het beste van twee werelden samenkomt. Op basis van Jacobs verhaalidee en grondige kennis van het onderwerp ben ik aan het schrijven gegaan. In onderling overleg ontwikkelden we het verhaal dat al schrijvend meer en meer tot leven kwam. De samenwerking verliep buitengewoon soepel en door onze levendige gesprekken – helaas noodgedwongen vooral via Skype in plaats van live – wisten we altijd goed de vaart te houden in ons gezamenlijke project.”

Wat doe je wanneer je niet schrijft?

“Stephen King gaf ooit zes tips aan schrijvers: “Schrijf, schrijf, schrijf. Lees, lees, lees.” Ik lees heel erg veel. Verder kijk ik graag series op Netflix, met name documentaires, en kijk ik veel voetbal. Vanaf de lente zijn we veel buiten. We hebben een moestuin op een kwartiertje fietsen van ons huis.”

Je wordt weleens omschreven als de ‘Dan Brown van de Lage Landen’. Wat vind je zelf van die titel?

“Dat vind ik echt een heel erg mooi compliment, want ik ben een groot fan van hem. Hij schrijft razendsnelle, spannende boeken die ook nog eens super interessant zijn. Maar sinds twee boeken hebben we die omschrijving een beetje losgelaten. In het begin heeft het me natuurlijk heel erg geholpen omdat niemand me kende. Daardoor wisten mensen me een beetje te plaatsen. Maar zoals een jonge voetballer het leuk vindt te worden vergeleken met een beroemdheid, komt op een gegeven moment de tijd dat je dat label niet meer nodig hebt. Voor mij was dat moment zo’n beetje na ‘Het Pilgrim Fathers Complot’ gekomen. Toen dacht ik: ik kan nu op eigen benen staan.”


Over de boeken van Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer is de auteur van historisch-religieuze thrillers als ‘Het Pilgrim Fathers Complot’ en ‘De Offers’. Ook schreef hij samen met Jacob Slavenburg ‘Het Isisgeheim’. In maart 2021 verschijnt ‘Het Evacomplex’, dat hij eveneens samen met Slavenburg schreef.

De boeken van Windmeijer zijn in verschillende talen vertaald. Daarnaast verschenen er van de Leiden-trilogie (‘Het Petrusmysterie’, ‘Het Pauluslabyrint en ‘Het Pilgrim Fathers Complot’) unieke wandelboekjes om het verhaal van dichtbij mee te maken.

Gesigneerd exemplaar bestellen?

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit interview en wil je graag een gesigneerd boek van Jeroen Windmeijer bestellen? Dan kan dat op zijn eigen website. Bestel hier je gesigneerde boek(en). Extra leuk: Wanneer je drie titels tegelijk bestelt, krijg je de Engelse vertaling ‘The Pilgrim Conspiracy’ en drie stadswandelingen gratis (samen t.w.v. €30,-) er gratis bij.


Steunjeboekhandel Algemeen - Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *