Afgesloten - Natasza Tardio [leeshoekje.nl]
Recensie

Afgesloten – Natasza Tardio

Sinds vorig jaar ben ik fan van de jeugd novelle reeks van uitgeverij Kluitman. Afgelopen jaar heb ik heel veel van de titels gelezen die al uit zijn en ook dit jaar staan er wat mooie titels van diverse schrijvers op de planning. Ik moet nog 2 titels die al verschenen zijn lezen, maar inmiddels kan ik Afgesloten van Natasza Tardio afstrepen. Eerder las ik ook al de boeken TBS en Moordgeheim van Tardio.


Afgesloten

Wanneer Dana en haar klasgenoten op werkweek gaan naar Texel lijkt niets een week vol plezier en avontuur in de weg te staan. Tot het onwaarschijnlijke gebeurt. Als ze door een tunnel rijden vindt er een enorme explosie plaats. Dana en medescholier Mirko overleven het ongeluk, maar zitten opgesloten. Alleen, in het donker en zonder hulp van buitenaf. Kunnen de twee zeer verschillende personen samen een uitweg vinden voor de tunnel compleet instort? Afgesloten is het verhaal over twee jongeren die tijdens een extreme situatie elkaars leven voor altijd veranderen.

Het Verhaal & De Personages

Het verhaal is het beste te omschrijven als een lange film scene. Je stapt erin en je wilt weten hoe het afloopt. Je wordt mee gesleurd door de spanning en de actie.

Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Dana en Mirko. Beide gaan met school op werkweek naar Texel. Dana verheugd zich op een gezellige week met haar beste vriendin Jessica. Mirko kijkt alleen maar tegen de werkweek op, een week met pestkoppen. Een ware hel waar hij zelf verandering in wil gaan brengen. Al snel komt Dana is een soort waas terecht. Iets wat ook erg verwarrend voor de lezer werkt. 

Maar wat blijkt, de bussen die op weg naar de werkweek in Texel waren. Zijn in een ongeluk in een tunnel terecht gekomen. Dana wordt gered door Mirko en wilt (als een dwaas) op zoek naar andere. Mirko wil alleen maar Dana hier levend uit zien te krijgen. Langzaam beginnen het vuur en de rook zich uit te breiden en ontstaan er explosies. Het leven van de twee kan elk moment voorbij zijn. Beide spelen met emoties in hun hoofd, die ze niet kunnen uitschakelen. Maar ze moeten elkaar zien te vertrouwen en een uitweg vinden in een onmogelijke levensgevaarlijke situatie. 

Zoals in een film

Zoals ik al omschreef is het boek net één lange filmscène. De eerste paar hoofdstukken zorgen wel voor wat verwarring. Wanneer speelt dit zich af. Is het in het heden? Of wisselt het zich af? Al snel wordt het wat duidelijker en kom je in die belangrijke scene terecht. Het is dan ook in een stuk door lezen en ik had het boek ook in 2 uurtjes uit (volgens mijn e-reader). Het is geschreven als één filmscène en niet als film. Wat er voor zorgt dat ik aan het einde met wat vragen blijf zitten. 

Wel wordt er in het boek ook verwezen naar een ander boek van Natasza Tardio. Erg slim en dat maakt dat het volgende boek dat ik ga lezen ‘Vlucht’ is van Tardio, want nu ben ik daar wel benieuwd naar. 

Het boek is heerlijk spannend en ja ik blijf nieuwsgierig naar meer, maar dat is niet erg.

Informatie

Titel: Afgesloten
Auteur: Natasza Tardio
Uitgeverij: Kluitman
Jaar: 2018
Pagina’s: 80
Categorie: YA | Jeugd | Actie

Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *