Smeltend ijs – Arnaldur Indridason
Recensie

Smeltend ijs – Arnalður Indriðason

Afgelopen maand was het de ‘Maand van de Scandinavische thriller’. Toch was het puur toeval dat ik in januari ‘Smeltend ijs’ van Arnalður Indriðason las. Ik was namelijk al halverwege het boek toen ik voor het eerst iets over deze themamaand las. Behalve het eerste deel van de Millennium-trilogie (waar ik overigens niet doorheen kwam), had ik nog niet eerder een Scandinavische thriller gelezen. Maar dit boek smaakte zeker naar meer.

Smeltend ijs

Over het boek

Op de gletsjer Langjökull wordt het vastgevroren lichaam aangetroffen van een man die dertig jaar eerder vermist werd. De zaak wordt heropend en de politie vraagt hierbij hulp aan Konráð, die destijds aan de vermissingszaak werkte. Konráð is inmiddels gepensioneerd en wil er in eerste instantie niks van weten. Maar tegelijkertijd heeft de zaak hem nooit echt losgelaten en blijft zijn nieuwsgierigheid aan hem trekken. Wanneer zich plotseling een vrouw bij hem meldt met nieuwe informatie, besluit Konráð zich toch weer op het onderzoek te storten.

Meesterlijke detective

“Meesterlijk.” Dat is het woord dat ik hardop uitsprak toen ik dit boek dichtsloeg. In het begin had ik misschien wat moeite om in het verhaal te komen, maar dat had vooral te maken met mijn verwachtingen. Bij een thriller verwacht ik namelijk veel actie, terwijl dit verhaal langzaam voortkabbelde. Na een tijdje kwam ik erachter dat dit boek eigenlijk meer een detective was. Vanaf dat moment kon ik het verlangen naar actie loslaten en ging ik helemaal op in het verhaal. Zonder teveel te willen verklappen, kan ik zeggen dat het boek op de laatste pagina’s nog een interessante wending nam. En hoewel ik het achteraf gezien misschien aan had moeten zien komen, wist deze wending me toch te verrassen.

Moeilijke namen

Waar ik wel even doorheen moest bijten, waren alle moeilijke IJslandse namen in het boek. Voorin het boek stond wel een korte uitleg over hoe je bepaalde IJslandse letters hoort uit te spreken, maar ik struikelde toch regelmatig over de namen. Op een gegeven moment leerde ik daar overheen lezen en gaf ik in mijn hoofd mijn eigen uitspraak aan deze namen. Waarschijnlijk klopt die uitspraak voor geen meter, maar voor het verhaal maakt dat natuurlijk niets uit.

Geen zuivere koffie

Ik heb wel een klein puntje van kritiek op het verhaal. Als lezer kom je er al gauw achter dat het verleden van Konráð geen zuivere koffie is. Hij heeft heel wat op zijn kerfstok en het is me dan ook een raadsel hoe hij ooit bij de politie terecht is gekomen. Ik ga er maar vanuit dat zijn verleden niet bekend is bij de politie, maar dit maakte het verhaal wel iets ongeloofwaardiger voor me. Tegelijkertijd maakte deze informatie Konráð wel tot een interessanter personage.

Informatie

Titel: Smeltend ijs
Auteur: Arnalður Indriðason
Uitgeverij: Uitgeverij Volt
Jaar: 2019
Pagina’s: 272
Categrorie: Thriller, detective


Wat is jouw favoriete Scandinavische thriller? Laat het ons weten!

Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *