Marouscha's boekenmaand: januari
Boekenliefde

Marouscha’s boekenmaand: januari

Januari is voorbij gevlogen. De maand begon met goede voornemens en een nieuwe reading challenge. Benieuwd hoe ik het er tot nu toe vanaf breng? Hieronder blik ik terug op de boeken die ik in januari heb uitgelezen en de boeken die ik op dit moment nog aan het lezen ben.

Uitgelezen in Januari

De bekentenissen van Petrus – Jeroen Windmeijer

Wanneer er bij opgravingen in Leiden een spectaculair Romeins viziermasker wordt gevonden, ontstaan er hardnekkige geruchten dat er die dag ook iets anders is aangetroffen. Iets wat angstvallig verborgen moet worden gehouden, omdat de vondst een nieuw licht zou kunnen werpen op de geschiedenis zoals wij die kennen – en bovendien de katholieke kerk op haar grondvesten zou kunnen doen schudden. Peter de Haan, archeoloog aan de Universiteit Leiden, en geschiedenisstudente Judith Cherev raken toevallig bij de zaak betrokken als ze een eeuwenoud document op het spoor komen. Er blijken veel kapers op de kust te zijn. Sommige zaken kunnen inderdaad maar beter begraven blijven…

(Opnieuw uitgebracht door HarperCollins Holland als ‘ Het Petrusmysterie’)
Ik ging januari in met het voornemen om dit jaar meer Nederlandstalige boeken te lezen én zo veel mogelijk boeken te lezen die al bij me in de kast staan. Met dit boek sloeg ik twee vliegen in één klap. Ik begon er op 1 januari mee en op 10 januari had ik het al uit. De recensie vind je hier.

Smeltend ijs – Arnalður Indriðason

Op de gletsjer Langjökull wordt een lichaam gevonden, vastgevroren in het ijs. Het blijkt te gaan om een ondernemer die al dertig jaar wordt vermist. Een uitgebreid onderzoek leverde toentertijd niets op; er waren meerdere verdachten in beeld maar er kon niets bewezen worden. De politie vraagt hulp aan de gepensioneerde politieman Konráð, die de verdwijning destijds onderzocht. De zaak heeft hem nooit losgelaten, en wanneer er een vrouw zich met nieuwe informatie bij hem meldt komt er plots weer beweging in het onderzoek.

Zonder het te weten deed ik deze maand mee aan de ‘Maand van de Scandinavische Thriller’. Al moet ik zeggen dat ik ‘Smeltend ijs’ meer een detective dan een thriller vond. Hoewel ik een beetje worstelde met alle IJslandse namen, heb ik het boek wel met veel plezier gelezen. Ik begon op 11 januari en had het uit op 19 januari. De recensie volgt binnenkort.

Geef me je echt – Anne-Marije Maris

We zijn zo vaak geneigd onszelf te verstoppen achter muren en maskers. We beschermen onszelf tegen minder fijne gevoelens en tegen het soms harde oordeel van de wereld. Muren lijken veilig. Maskers geven een houding. We beschermen ons hart en intussen leven we maar half. Want wie ben je echt? Waar kom je vandaan en waar wil je naartoe? Wat heb je nodig?

Het is eng om je meest pure, kwetsbare zelf te laten zien. Tegelijk krijgt het leven vaak zoveel meer kleur als je jezelf écht durft te geven. Als je jouw plek in de wereld durft in te nemen. Van jou is er maar één. Niemand is als jij. Dus geef me je echt. Met je gouden én je zwarte randjes. Want echt: je mag er zijn!

Deze fijne bundel ontving ik van Uitgeverij Palmslag om te recenseren. Hoewel ik heel kieskeurig ben als het op gedichten aankomt, was deze bundel een schot in de roos. Ik begon er op 21 januari aan en had het de volgende dag al uit. De recensie vind je hier.

Nog niet uitgelezen

Heroes – Stephen Fry

In Heroes vertelt Stephen Fry op sprankelende wijze de dramatische, geestige, tragische en tijdloze verhalen van de stervelingen uit de mythologie. Stap aan boord van de Argo en beleef met Jason zijn heroïsche queeste naar het Gulden Vlies, maak kennis met Atalante, die opgroeide bij de beren en die haar aanbidders telkens weer het nakijken gaf. Beleef de avonturen van Oidipous, die het raadsel van de Sfinx weet op te lossen. Volg Herakles op zijn pad als hij zijn twaalf werken moet verrichten en dool rond in het Labyrint van koning Minos, waar de monsterlijke Minotauros op je wacht. Huiveringwekkend en meeslepend zijn de verhalen van de Griekse helden, die ons opnieuw laten zien waartoe wij mensen in staat zijn.

Met dit boek ben ik vorig jaar al begonnen, maar na een paar mythes gelezen te hebben, had ik behoefte aan iets anders. Hierdoor heeft het boek een hele tijd onaangeroerd op de plank gestaan. Aangezien het dit jaar mijn doel is om meer verhalenbundels te lezen, ben ik er weer aan begonnen. Elke keer dat ik een boek uithad, las ik eerst een mythe uit ‘Heroes’ voordat ik verder ging met een ander boek. Na ‘Geef me je echt’ las ik er zelfs meerdere, omdat ik niet aan een nieuw boek wilde beginnen voordat de postbode ‘Welkom bij hotel Flanagans’ kwam brengen (zie hieronder). Inmiddels ben ik bij pagina 308. Ik verwacht dit boek volgende maand uit te lezen.

Welkom bij hotel Flanagans – Åsa Hellberg

In Welkom bij hotel Flanagans volgen we de bijzondere vrouwen die het illustere hotel Flanagans in Londen runnen. Dit sfeervolle verhaal zit vol emoties, bedrog, wraak en catastrofes, maar ook met fantastische personages, een krachtige verhaallijn én een gelukkig einde.

Linda Lansing heeft de leiding over het hotel sinds ze het met tegenzin van haar vader erfde. Als ongetrouwde, alleenstaande hoteleigenaresse voldoet ze niet aan het plaatje van de Londense society, en dan is ze ook nog eens verwikkeld in een machtsstrijd met haar neef, die zichzelf als een veel geschiktere eigenaar voor het hotel ziet…

Januari was ook de maand van mijn eerste Hebban Buzz. Hiervoor ontving ik ‘Welkom bij hotel Flanagans’ van Xander uitgevers. Ik ben hier op 21 januari in begonnen en kan het boek bijna niet meer wegleggen. Ik ben nu op pagina 200 en het zal nog maar een kwestie van dagen zijn voordat ik het uit heb.

Zwart op wit – Mhairi McFarlane

Op de bruiloft van twee collega’s wordt Edie gekust… door de bruidegom, in het zicht van de bruid. En terwijl ze – achtervolgd door woedende bruidsmeisjes – naar haar hotelkamer vlucht, weet ze één ding zeker: haar leven zal voorlopig niet meer hetzelfde zijn. Gelukkig werpt haar baas haar een reddingsboei toe: ze mag de biografie van een bekende acteur gaan schrijven. Dag Londen, hallo Nottingham!

Een heerlijke roman over jezelf zoeken en vinden, over ontdekken waar je voor staat en wie je echte vrienden zijn … en natuurlijk over de liefde!

In dit boek ben ik nog niet zo ver (hoofdstuk 16 van de 77). Ik luister naar het audioboek wanneer ik op de hometrainer zit. Het is fijn om wat afleiding te hebben tijdens het fietsen, maar ik weet nog niet of dit boek het echt is voor me. Het is een eenvoudig en vermakelijk boek, maar ik vind het wel een beetje lang duren. Daarom ben ik er nog niet helemaal van overtuigd dat ik dit boek volledig zal afluisteren.

Hebban reading challenge checklist

Ook dit jaar houd ik weer de Hebban reading challenge checklist bij, waarin ik bijhoud binnen welke thema’s ik boeken heb gelezen. In januari heb ik de volgende vakjes afgevinkt:

  • Lees een licht boek: ‘Geef me je echt’ – Anne-Marije Maris
  • Lees een boek waar je het koud van krijgt: ‘Smeltend ijs’ – Arnalður Indriðason
  • Lees een boek van een beginner – De bekentenissen van Petrus – Jeroen Windmeijer (inmiddels geen beginner meer, maar dit was zijn debuut)

Hoe gaat het met jouw reading challenge? Laat het ons weten in een reactie.

Steunjeboekhandel Algemeen - Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *