Geef me je echt - Anne-Marije Maris
Recensie

Geef me je echt – Anne-Marije Maris

Vandaag is het Gedichtendag, het begin van de Poëzieweek. Een mooi moment om de splinternieuwe (vandaag verschenen) gedichtenbundel ‘Geef me je echt’ van Anne-Marije Maris te recenseren, die ik van uitgeverij Palmslag mocht ontvangen. Hoewel ik niet vaak gedichten lees, betekent dat niet dat ik er niet van houd. Ik kom er alleen niet zo vaak toe en als ik dan eens een gedichtenbundel lees, ben ik best kieskeurig. Maar deze bundel was voor mij echt een schot in de roos.

Geef me je echt

Over het boek

We zijn zo vaak geneigd onszelf te verstoppen achter muren en maskers. We beschermen onszelf tegen minder fijne gevoelens en tegen het soms harde oordeel van de wereld. Muren lijken veilig. Maskers geven een houding. We beschermen ons hart en intussen leven we maar half. Want wie ben je echt? Waar kom je vandaan en waar wil je naartoe? Wat heb je nodig?

Het is eng om je meest pure, kwetsbare zelf te laten zien. Tegelijk krijgt het leven vaak zoveel meer kleur als je jezelf écht durft te geven. Als je jouw plek in de wereld durft in te nemen. Van jou is er maar één. Niemand is als jij. Dus geef me je echt. Met je gouden én je zwarte randjes. Want echt: je mag er zijn!

Puur, eerlijk en troostrijk

De gedichten van Maris zijn ijzersterk in hun eenvoud. De gedichten zijn puur, eerlijk en troostrijk. En dankzij het eenvoudige taalgebruik zijn ze erg toegankelijk, ook voor wie (bijna) nooit gedichten leest.

Echt

De bundel heet niet voor niets ‘Geef me je echt’. De gedichten gaan over jezelf durven laten zien zoals je echt bent. Naar mijn idee heeft Maris dat met deze bundel zelf ook gedaan. De gedichten voelen allemaal ontzetten ‘echt’ aan. Ze gaan over herkenbare onderwerpen, zoals liefde, verdriet en onzekerheid, die ze zonder ‘poëtische poespas’ benadert. Hierdoor denk ik dat iedere lezer zich op zijn minst in enkele gedichten zal kunnen herkennen en er, indien nodig, troost uit kan putten.

Mooi om te zien

Los van de gedichten die me enorm aanspraken, is de bundel ook erg mooi om te zien. Naast gedichten vind je namelijk ook pagina’s met inspirerende quotes en illustraties (in kleur!). van Maris Dat maakt het boekje extra leuk om door te bladeren.

Een voorbeeld van het prachtige binnenwerk

Sneak Preview

Voelen

Het is oké om dit te voelen
Het is niet erg om bang te zijn
Nieuwe dingen zijn ook spannend
En die spanning voelt niet fijn

Je hoeft je niet stoerder voor te doen
Je angst niet weg te drukken
Je hoeft geen lach te laten zien
Als dat nu even niet wil lukken

Sta jezelf de angst maar toe
Probeer er niet tegen te vechten
Je emoties horen bij je
Ze maken jou alleen maar echter

Brievenbusgeluk

Heb je de bundel uit en smaakt dat naar meer? Neem dan ook eens een kijkje op de site van Brievenbusgeluk. Hiermee creëert Maris namelijk persoonlijke geluks- en troostmomentjes in de vorm van onder andere kaarten, posters, gedichten. Leuk voor jezelf én om cadeau te doen.

Informatie

Titel: Geef me je echt
Ondertitel: Gedichten van Brievenbusgeluk
Auteur: Anne-Marije Maris
Uitgeverij: Uitgeverij Palmslag
Jaar: 2021
Pagina’s: 85
Categrorie: Gedichtenbundel

Dit boek hebben wij ontvangen als recensie-exemplaar.

Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *