Een boek met een verhaal
Boekenliefde

Een boek met een verhaal

Misschien vind je de titel van dit blog een beetje gek. Ieder boek heeft toch een verhaal? Klopt, maar dat bedoel ik in dit geval niet. Want los van het verhaal dat in het boek staat, kan een boek ook een ander verhaal hebben: het verhaal over hoe je aan dat boek gekomen bent. In veel gevallen is dat verhaal niet zo spannend: gewoon gekocht in de winkel of gekregen voor je verjaardag. Maar soms is het verhaal wel het vertellen waard. Zelf vind ik de manier waarop ik aan ‘Het Pilgrim Fathers-complot’ van Jeroen Windmeijer kwam erg leuk. Dit verhaal wil ik dan ook graag met je delen.

Het begon ergens in de lucht

Eind 2018 zaten mijn vrouw (toen nog vriendin) en ik in het vliegtuig van Albufeira naar Amsterdam. Op de rij voor ons zat een vrouw die bij ons in het hotel zat. Hoewel we al een week in hetzelfde hotel zaten, leerden we elkaar pas die ochtend kennen, terwijl we op het – nogal vertraagde – vervoer naar de luchthaven zaten te wachten. Ondanks die vertraging hadden we de vlucht gelukkig toch nog net gehaald. En terwijl wij nog zaten bij te komen van het gehaast, pakte onze hotelgenoot haar boek erbij.

Naast haar zat een oudere vrouw die nieuwsgierig naar het boek vroeg. Ze had er al zoveel over gehoord en was het benieuwd of het echt zo goed was. De vrouw begon enthousiast te vertellen dat het een Dan Brown-achtig verhaal was, maar dat het zich in Leiden afspeelde. Toen konden ook wij onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroegen over welk boek het ging. Zo kwam die arme vrouw natuurlijk nooit aan lezen toe! Maar ze leek het niet erg vinden en liet ons het boek zien: ‘Het Pilgrim Fathers-complot’ van Jeroen Windmeijer. De flaptekst maakte ons erg nieuwsgierig en vooral de vergelijking met Dan Brown klonk veelbelovend. We schreven de titel op en lieten de vrouw eindelijk haar boek lezen.

“Hé, is dat niet die schrijver van…”

Ongeveer een maand later liepen we door het centrum van Almere. Voor de deur van Boekhandel Stumpel zagen we een groepje mensen staan. Toen we dichterbij kwamen, zagen we dat Jeroen Windmeijer er stond te signeren. Ik stootte Miran aan: “Hé, is dat niet die schrijver van dat boek van die vrouw uit het vliegtuig?”. Dat was het inderdaad. En toen we een hele stapel van ‘Het Pilgrim Fathers-complot’ zagen liggen, konden we het natuurlijk niet laten om er eentje te kopen en meteen te laten signeren.

Het Pilgrim Fathers-complot - gesigneerd door Jeroen Windmeijer

Het begin van een verzameling

We hebben allebei erg van dit boek genoten. Het was spannend en vlot geschreven, zodat we er lekker snel doorheen vlogen. Op Leeshoekje staat helaas geen recensie van dit boek, omdat het daarvoor toch te lang geleden is dat ik het las. Ik herinner me te weinig van de details om een eerlijke recensie te kunnen schrijven. Maar misschien zegt het genoeg dat we inmiddels 5 boeken van Jeroen Windmeijer in de kast hebben staan en dat we er allebei voor kozen om 2021 te beginnen met één van deze boeken. Inmiddels heb ik ‘Bekentenissen van Petrus’ alweer uit. (Benieuwd wat ik ervan vond? Lees mijn recensie van afgelopen woensdag.)

Daarnaast kan ik niet wachten tot maart. Dan verschijnt ‘Het Evacomplex’ van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg. Extra leuk: mijn vroegere stageplek, Naturalis, lijkt hier een belangrijke rol in te spelen.
Ik ben benieuwd…


Heb jij ook een boek met een verhaal in de kast staan? Laat het ons weten in een reactie hieronder of gebruik #boekmeteenverhaal op Instagram.

Steunjeboekhandel Algemeen - Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *