De bekentenissen van Petrus - Jeroen Windmeijer
Recensie

De bekentenissen van Petrus – Jeroen Windmeijer

Begin deze maand schreef ik over mijn leesvoornemens voor 2021. Één daarvan was meer boeken van eigen bodem lezen. Omdat je het best meteen met goede voornemens kunt beginnen, begon ik op 1 januari direct aan ‘De bekentenissen van Petrus’, een boek dat al veel te lang ongelezen op de plank stond.

Opmerking vooraf: ‘De bekentenissen van Petrus’ is later opnieuw uitgegeven en herzien door HarperCollins Holland, onder de titel ‘Het Petrusmysterie’. Deze recensie is echter gebaseerd op de eerdere uitgave van Primavera Pers. Hierdoor is het mogelijk dat bepaalde uitspraken uit deze recensie niet van toepassing zijn op de heruitgave.

De Bekentenissen van Petrus

Over het boek

Wanneer Peter de Haan, archeoloog aan de Universiteit Leiden, een telefoontje krijgt over de vondst van een bronzen viziermasker, besluit hij onmiddellijk een kijkje te nemen bij de opgraving. Geschiedenisstudente Judith gaat met hem mee. Bij de opgraving aangekomen, doen de twee een schokkende ontdekking. Thomas, die de opgraving leidde, is neergeslagen, maar niets wijst erop dat er iets is meegenomen van de opgravingsplaats.

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Thomas nóg iets had gevonden. Iets dat angstvallig verborgen is gehouden, omdat het de katholieke kerk op haar grondvesten zou kunnen doen schudden. Peter en Judith proberen te ontdekken wat er precies aan de hand is, maar deze zoektocht is niet zonder gevaar.

Spannend debuut

‘De bekentenissen van Petrus’ was het debuut van Windmeijer, maar niet mijn eerste kennismaking met deze auteur. Dat was ‘Het Pilgrim Fathers-complot’, dat ik in één adem uitlas. Maar daarover vertel ik zondag meer. In elk geval was ik al bekend met de vlotte en spannende schrijfstijl van Windmeijer, en die herkende ik ook absoluut terug in dit boek. Ik heb het dan ook, ondanks een aantal ‘schoonheidsfoutjes’, met veel plezier gelezen.

Goed te lezen voor de Bijbel-leek

Hoewel religie een grote rol speelt in dit boek, is het ook erg goed te lezen voor wie weinig tot geen kennis heeft van de Bijbel. Zelf ben ik niet gelovig Alle Bijbelkennis die ik bezit komt dan ook uit boeken die ik heb gelezen en Zweedse raadsels die ik heb gemaakt. Toch kon ik het verhaal prima volgen. Sterker nog, ik vond de Bijbelse achtergrond van het boek zelfs ontzettend interessant.

Kleine slordigheden en een anticlimax

Er waren ook wat dingen die ik minder goed vond aan het boek. Zo kwam ik een aantal slordigheden tegen die naar mijn idee gewoon niet konden kloppen. Bijvoorbeeld dat er veel meer gebeurtenissen in een bepaald tijdsbestek plaatsvonden dan logischerwijs zou kunnen. Daarnaast vond ik de manier waarop Peter vanaf het begin van het verhaal met Judith omging erg vreemd voor een docent en een studente die elkaar amper kenden.

Zonder teveel over het verhaal te willen verklappen, voelde het einde nogal als een anticlimax. Het voelde voor mij een beetje alsof de gebeurtenissen in het boek allemaal voor niets hadden plaatsgevonden en dat vond ik jammer.

Benieuwd naar meer

Toch winnen de pluspunten het van de minpunten bij dit boek. De spanning was namelijk zo opgebouwd dat ik simpelweg niet kon stoppen met lezen. Daarnaast schrijft Windmeijer met een subtiel soort humor, dat mij erg aanspreekt. Ik ben dan ook erg benieuwd naar zijn andere boeken. Dat komt goed uit, want we hebben hier nog een hele verzameling in de kast staan.

Informatie

Titel: De bekentenissen van Petrus
Auteur: Jeroen Windmeijer
Uitgeverij: Primavera Pers
Jaar: 2017
Pagina’s: 320
Categrorie: Thriller

Steunjeboekhandel-Recensie Leeshoekje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *