Nationale Voorleesdagen 2021 - Leeshoekjenl
Boekenliefde

Nationale Voorleesdagen 2021

Aanstaande woensdag 20 januari gaan de Nationale Voorleesdagen van start. Normaal gesproken wordt dit feestelijk geopend met het Nationaal voorleesontbijt op scholen en bibliotheken. Echter vanwege de Corona maatregelen zal dat dit jaar niet door gaan. Uiteraard is er wel een Prentenboek van het jaar uit gekozen en een top 10. Welke dat zijn? Lees snel verder…


Nationale Voorleesdagen 2021

Elk jaar vinden de Nationale Voorleesdagen plaats in de laatste week van janurari. Zoals al eerder vermeld wordt dit feestelijk geopend met het Nationaal Voorleesontbijt en zijn er gedurende de voorleesdagen diverse voorleesactiviteiten in het hele land.

Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen (van 0 tot ongeveer 6 jaar). De campagne wil de voordelen van ‘voor’lezen benadrukken en het positieve effect op zowel kind als de band tussen ouder en kind.

Prentenboek van het Jaar

Ieder jaar wordt er een Prentenboek Top Tien gemaakt waar van één er het Prentenboek van het Jaar wordt. Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen wordt dit boek in een mini-editie uitgebracht tegen vaak een klein vriendelijk prijsje.

Het Prentenboek van het Jaar is geworden Coco Kan Het van Loes Riphagen. Coco is een kleinvogeltje, die voor het eerst gaat vliegen. Althans dat is de bedoeling! Coco ziet alle andere vogels voor het eerst uit hun nest vliegen, maar Coco die durft niet. De kleine vogel haalt allemaal senario’s in haar hoofd. Wat als ze valt of een kat haar pakt? Maar ook wat als het wel lukt? Dan kan ze spelen met haar vriendjes? Zal het Coco lukken?

Coco Kan Het is een onwijs lief prentenboek wat veel kinderen en volwassen zal aanspreken vanwege de herkenbaarheid.

Prentenboeken Top 10 van 2021

Naast Coco Kan Het zijn er nog negen andere prentenboeken geselecteerd door het Nederlandse Jeugdbibliothecarissen. Belangerijke criterium bij het kiezen van de prentenboeken zijn: goed verhaal, aantrekkelijke illustraties en voldoende aanknopingspunten voor interactie met kinderen.

Hieronder de top 10 van 2021:

  • Coco Kan Het (Loes Riphagen, uitgeverij: Gottmer)
  • De jongen en de Walvis (Linde Faas, uitgeverij: Lemniscaat)
  • Dit is Uil (Libby Walden en Jacqui Lee, uitgeverij: Veltman)
  • Eén voor jou, twee voor mij (Jörg Mühle, uitgeverij: Gottmer)
  • Kom je mee? (Sjoerd Kuyper en Grootzus, uitgeverij: Rubinstein)
  • Mijn handen dansen & Mijn mondje is een hondje (Riet Wille en Ingrid Godon, uitgeverij: De Eenhoorn)
  • Naar de Wolven (Anna Woltz, Dieter Schubert en Ingrid Schubert, uitgeverij: Querido)
  • Op weg (Leo Timmers, uitgeverij: Querido)
  • Petra (Marianna Coppo, uitgeverij: BBNC)
  • Wat rijmt er op Stoep? (Harmen van Straaten, uitgeverij: Leopold)

Voor meer informatie over de Nationale Voorleesdagen 2021 ga naar: www.nationalevoorleesdagen.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *