5 feelgoodboeken om Blue Monday mee door te komen
Boekenliefde

5 feelgoodboeken om Blue Monday mee door te komen

Morgen is het Blue Monday. Volgens sommigen de meest deprimerende dag van het jaar. Persoonlijk geloof ik daar niet in, maar mocht jij wel last hebben van Blue Monday Blues, sluit jezelf dan gewoon op in huis met een flinke pot thee, een dekentje en een van deze 5 feelgoodboeken. Dan is de dag zo voorbij.

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda – Becky Albertalli

Dit is zonder twijfel mijn favoriete feelgoodboek. Vanaf het moment dat ik de film ‘Love, Simon’ in de bioscoop zag wist ik dat ik het boek móést lezen. En ik werd niet teleurgesteld. Het boek is grappig, herkenbaar en vertederend in één.

Het verhaal gaat over Simon, een zestienjarige homoseksuele jongen die nog in de kast zit. Als hij op de website van zijn school een bericht ziet staan van de eveneens homoseksuele Blue besluit hij te reageren. Er ontstaat een uitgebreide mailwisseling die uitgroeit tot liefde. Als Simon’s klasgenoot Martin de mailwisseling ontdekt en deze openbaar dreigt te maken komt er een abrubt einde aan de mailwisseling. Zullen Simon en de mysterieuze Blue elkaar ooit ontmoeten?

Diva’s Don’t Knit – Gil McNeil

Dit​ boek was een toevallige ontdekking op een boekenmarkt. Een heerlijk ongecompliceerd verhaal dat je eenvoudig wegleest. Het liefst onder het genot van een kop thee (of twee, of drie…)

Als Jo na een mislukte relatie het roer omgooit en haar grootmoeder’s wolwinkel overneemt, verklaart iedereen haar voor gek. En eerlijk is eerlijk, het runnen van de winkel én haar gezin met twee kinderen valt ook niet mee. Maar Jo weet haar nieuwe leven steeds meer naar haar eigen hand te zetten. Ze richt een breiclubje op waarmee ze niet alleen de wolwinkel opnieuw op de kaart zet, maar ook nieuwe vriendschappen sluit. De bekendheid van de winkel neemt alleen maar toe als er op een dag ineens een actrice van wereldklasse haar toevlucht in de winkel zoekt om aan de paparazzi te ontkomen.

​De Flirtcursus – Laura de Koning

Dit is zo’n boek dat je heerlijk met verstand op nul kan lezen. Ik las het op vakantie, maar het is ook perfect om sombere maandagen mee door te komen.

Ted en haar beste vriendin Soraya hebben allebei hun buik vol van de liefde. Ted is net weg bij haar man en staat er ineens alleen voor met haar twee dochters, en Soraya heeft de ene mislukte date na de andere. Ze vragen zich af of mannen dan écht niet weten hoe ze met vrouwen om moeten gaan. Dat brengt de twee vrouwen op een idee: ze beginnen een flirtcursus voor mannen.

One Night in Italy – Lucy Diamond

Een feelgoodroman met Italië in de hoofdrol. Hoe zou ik ooit niet van dit boek kunnen houden?

Sophie, Anna en Catherine leven totaal verschillende levens, tot hun paden elkaar kruisen op een Italiaanse taalcursus. Ze hebben allemaal hun eigen reden om daar te zijn: Anna wil dolgraag haar Italiaanse vader ontmoeten en dan moet ze natuurlijk wel indruk kunnen maken met vloeiend Italiaans. Catherine’s leven staat op zijn kop en ze kan wel wat afleiding gebruiken. En Sophie moet halsoverkop uit Italië terugkeren vanwege familieomstandigheden en heeft dringend werk nodig. Daarom gaat ze als docent Italiaans aan de slag bij de cursus. Naarmate de cursus vordert groeien de drie vrouwen steeds dichter naar elkaar toe en ontstaat er een hechte vriendschap.

Zeur niet! – Annie M.G. Schmidt

Een beetje een vreemde eend in dit rijtje, dit boek met liedteksten van Annie M.G. Schmidt. Toch hoort deze voor mij echt thuis in de lijst met feelgoodboeken. De droge humor van Annie M.G. Schmidt laat me altijd glimlachen en dat is toch vele malen beter dan zeuren!

​Helpen al deze feelgood boeken niet tegen de Blue Monday Blues? Dan rest mij niks anders dan je dit wijze advies van Schmidt zelf mee te geven:

Huil in je bed, bijt in je laken
Vloek tegen iedereen, schreeuw van de daken
Maar zeur niet, zeur niet, zeur niet!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *