Solo - Tania Aebi
Recensie

Solo – Tania Aebi

Op de valreep las ik op de avond van 31 december nog mijn 30e boek van 2020 uit: ‘ Solo’ van Tania Aebi. Leuk feitje: dit boek stond al sinds 2014 op mijn te lezen-lijstje. In september vond ik het boek per toeval bij Boekhandel van Noord, waar ik het vanwege Bookstore Day voor een prikkie kon kopen. In oktober begon ik aan het boek, maar vanwege een oogontsteking moest ik het toen tot mijn grote ergernis weer wegleggen. Ik kon de kleine lettertjes simpelweg niet lezen. In december beleefde ik dan eindelijk alsnog Tania’s avontuurlijke zeereis met haar mee.

Solo

Over het boek

Tania is pas achttien jaar oud als ze aan de reis van haar leven begint. Aangemoedigd door haar vader begint ze aan een reis om de wereld op een acht meter lange zeilboot, de Varuna – in haar eentje. Nog nooit eerder waagde zo’n jonge vrouw zich aan dat avontuur, en Tania begrijpt al snel waarom. Al snel na haar vertrek komt ze in een hevige storm terecht, en dat is pas de eerste van de vele uitdagingen die ze op zee zal moeten overwinnen. En dat terwijl ze aan het begin van haar reis nauwelijks zeilervaring heeft! Maar de reis bestaat niet alleen maar uit ellende. Tijdens haar reis ontdekt Tania prachtige gebieden en heeft ze verrassende ontmoetingen met mensen en dieren. En met vallen en opstaan leert Tania niet alleen haar boot, maar ook zichzelf steeds beter kennen.

Hachelijk avontuur

Wat ben ik blij dat ik dit avontuur vanaf de bank kon meemaken, en niet zelf aan boord van de Varuna was! Ik begrijp absoluut niet waarom je jezelf in zo’n gevaarlijk avontuur zou storten, of je dochter zo’n reis zou laten maken. Maar hoewel ik lang niet altijd achter de keuzes van Aebi sta, vond ik het wel een fantastisch verhaal om te lezen. De zee en de landen die ze aandeed kwamen echt voor mij tot leven. Ik voelde de angst als ze weer eens in een storm terecht kwam en de verwondering als er een grote groep dolfijnen voorbij kwam.

Begrijpelijk voor alle lezers

Hoewel ik niets van zeilen af weet, vond ik het boek toch prima te lezen. Er staan wel heel wat zeiltermen in, maar dat vond ik niet storend. Voorin staan ook een aantal illustraties van de boot, zodat je precies kunt zien waar bepaalde onderdelen zitten. En de termen die je daarin niet kunt terugvinden, worden wel duidelijk aan de hand van de rest van de tekst. Daardoor is het boek geschikt voor alle lezers, of ze nou kennis hebben van zeilen of niet. En dat is fijn. Want zoals ik hierboven al zei, is dit boek juist ontzettend leuk voor wie absoluut niet zelf zo’n reis zou willen maken. Zo heb je toch de kans om het ‘van dichtbij’ mee te maken.

Informatie

Titel: Solo
Oorspronkelijke titel: Maiden Voyage
Auteur: Tania Aebi
Uitgeverij: Hollandia
Jaar: 1990
Pagina’s: 284 pagina’s


Bij welk reisverhaal was jij blij dat je het niet zelf hoefde mee te maken? Laat het ons weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *