Welkom bij de club - Thomas van der Meer
Recensie

Welkom bij de club – Thomas van der Meer

Ik weet niet meer precies waar en wanneer ik voor het eerst over dit boek las, maar ik weet wel dat ik meteen geïntrigeerd was. Transseksualiteit is namelijk een onderwerp waar ik niet zoveel vanaf weet. Ik weet wel wat de termen transgender en transseksueel betekenen, maar ik weet niet hoe het hoe het is om in het verkeerde lichaam geboren te zijn. Dat zal ik natuurlijk nooit écht weten, maar dit boek gaf wel een openhartig inkijkje.

Welkom bij de Club

Over het boek

Thomas werd geboren met een andere naam en in een ander lichaam. Wanneer hij de knoop doorhakt om in transitie te gaan, lopen de reacties sterk uiteen. Zijn manager kan niet vaak genoeg benadrukken hoe ingewikkeld het allemaal is en zijn mannelijke collega’s staan te springen om hem te leren hoe hij een echte man wordt. Thomas is helemaal klaar met al deze vooringenomen reacties en besluit, als zijn transitie achter de rug is, een nieuwe start te maken. Hij verhuist naar een plek waar niemand hem kent en begint aan een nieuwe baan. Maar zelfs dan blijkt dat het hokjesdenken er diep in zit bij de meeste mensen.

Openhartig inkijkje

Omdat de hoofdpersoon ook Thomas heet, dacht ik eerst dat het autobiografisch was. Dat bleek niet het geval te zijn. Het boek is fictie, maar wel losjes gebaseerd op de eigen ervaringen van Van der Meer. Maar dat maakt voor mijn leeservaring geen verschil. Zoals ik hierboven al zij, zal je als je niet zelf transgender of transseksueel bent (Van der Meer gebruikt beide termen door elkaar), nooit echt weten hoe dit voelt, maar door het inkijkje dat dit boek me gaf, heb ik het idee dat ik het wel beter begrijp.

Luchtig gebracht

‘Welkom bij de club’ las echt als een trein. Het boek bestaat uit allemaal korte fragmenten uit het leven van Thomas, waardoor je in vogelvlucht meekijkt in zijn leven en zijn transitie. Ik las in andere recensies dat sommige mensen het boek daardoor te oppervlakkig vonden, maar daar ben ik het niet mee eens. Het maakt het juist voor iedereen toegankelijk. Het onderwerp wordt duidelijk gebracht, maar wordt nooit te zwaar.

Ik sluit me dan ook volledig aan bij de quote van Arthur Japin die achterop het boek staat: “Op vanzelfsprekende toon voert Thomas van der Meer zijn lezers binnen in een allerminst vanzelfsprekend leven. Een luchtig en laconiek verhaal over een aangrijpende en ingrijpende transitie.”

Spiegel voor de lezer

Ik had het gevoel dat mij tijdens het lezen meerdere malen een spiegel werd voorgelezen. Thomas krijgt heel wat pijnlijke opmerkingen te horen, die vaak voorkomen uit onwetendheid. Zou ik deze opmerkingen ook gemaakt hebben? Ik hoop het niet, maar soms besef je gewoon niet hoe kwetsend iets kan zijn. Zo was er één zin, die meerdere malen terugkwam, die voor mij echt een eye-opener was: “Ik zag er vroeger uit als meisje.” Ik zou geneigd zijn te zeggen dat Thomas voeger een meisje WAS, maar als je erover nadenkt klopt dat natuurlijk niet. Hij was eigenlijk altijd al een jongen, maar in het lichaam van een meisje. Dat is iets waar ik nooit zo bij stil heb gestaan. Daarom zou ik iedereen die op een toegankelijke manier meer over dit onderwerp wil weten, aan willen raden om dit boek te lezen.

Informatie

Titel: Welkom bij de club
Auteur: Thomas van der Meer
Uitgeverij: Uitgeverij Pluim
Jaar: 2019
Pagina’s: 160 pagina’s


Welk boek gaf jou een inkijkje in een ander leven? Laat het ons weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *