Toch een beetje op reis
Boekenliefde

Toch een beetje op reis

Als ik lees dan reis ik
naar een wereld ver van hier.
Zo vanuit mijn luie stoel
met een vliegtuig van papier.
 

Dit gedichtje over de kracht van boeken schreef ik begin dit jaar. Wat ik toen nog niet wist, was dat deze kracht dit jaar relevanter zou zijn dan ooit. Daarom heb ik deze week 5 boeken geselecteerd waarin we de reis van de auteur mee mogen beleven vanuit huis.

De onbezonnen reis

Een reisverhaal dat me echt is bijgebleven is ‘Wild’ van Cheryl Strayed. Dit autobiografische boek gaat namelijk over een reis die wel zo impulsief en zo onverstandig is, dat je je niet kunt voorstellen dat iemand zich er ooit aan zou wagen. Toch begint de auteur op haar 26e aan een drie maanden durende voettocht van 1700 kilometer, met als doel zichzelf terug te vinden. Op zich al een hele onderneming, maar ze doet dit ook nog in haar eentje, zonder enige wandelervaring en met een veel te zware rugzak!

23 bizarre reizen

‘Waar ben ik nu beland’? is een bundeling van bizarre reisverhalen die jongeren op de Nederlandse reissite WaarBenJij.nu hebben gedeeld. Van een knipbeurt in Palestina tot een helse rit door het oerwoud van Borneo. Met dit boek maak je dus eenvoudig een complete wereldreis vanuit je luie stoel. En ik denk dat je, wanneer je de verhalen leest, stiekem wel blij bent dat je vanuit huis mag meegenieten in plaats van alles zelf mee te maken. Er komen namelijk heel wat hachelijke situaties voorbij in dit vermakelijke boek.

​De ultieme roadtrip

In ‘Stephen Fry in America’ neemt de Britse komiek en rasverteller Stephen Fry je mee op een roadtrip langs alle staten van Amerika. Aan zijn vervoersmiddel is echter niets Amerikaans: hij maakt de tocht in een typisch Engelse taxi. Een leuke bundeling van verhalen en foto’s die laten zien dat elk van de Verenigde Staten een totaal ander karakter heeft. Ik las dit boek voor mijn Minor Engelse taal en cultuur en wat was dit een leuke manier om kennis te maken met de Verenigde Staten!  

De uit de hand gelopen reis

Vanaf het moment dat ik ‘De Ziel van Italië’ van Carla Coulson uit de bibliotheek haalde, was ik verkocht. Dit boek is zowel een koffietafelboek met prachtige foto’s als een inspirerend reisverhaal. Wat begon als de eerste halte van Coulson’s reis, werd uiteindelijk haar eindbestemming: Italië beviel haar zo goed dat ze besloot om er te blijven. Ik was zo weg van dit boek, dat ik het zelf moest en zou hebben, ook al was het op dat moment nergens meer te krijgen. En het is gelukt! Na een lange zoektocht op het internet prijkt dit boek trots bij me in de boekenkast.  

De solo-zeereis

Ik heb dit boek nog niet uit, maar ik vind nu al dat het niet in dit lijstje mag ontbreken. In dit boek vertelt Tania Aebi hoe zij, op 18-jarige leeftijd in haar eentje de wereld rondzeilde. Iets wat daarvoor nog nooit door zo’n jonge vrouw was gedaan. En hoewel ze wel een keer met haar vader meegezeild had, had ze nog nooit in haar eentje gezeild. Hoewel het ongetwijfeld een reis zal worden om nooit te vergeten, zal ze ook voor uitdagingen als eenzaamheid, noodweer en ongelukken komen te staan. Lukt het haar om helemaal alleen op zee haar eigen boontjes te doppen?


Ken jij nog een fantastisch reisboek dat hier niet tussen staat? Laat het dan vooral weten in een reactie. Ik ben altijd op zoek naar nog meer goede boeken.