Onder de Radar - Marcel van den Ven [leeshoekje.nl]
Recensie

Onder de Radar – Marcel van de Ven

Inmiddels heb ik denk ik bijna alle Kluitman Jeugd Novelle wel gelezen. Ik moet er geloof ik nog 3 en voor je het weet verschijnt er al weer een nieuwe. Die ik uiteraard ook wil lezen. Vorige maand verscheen Onder de Radar van Marcel van de Ven als nieuwe toevoeging. Gelukkig mochten wij het boek ontvangen voor een recensie en al was ik met een ander boek bezig. Ik heb hem snel tussendoor gelezen!

*dit boek hebben wij ontvangen van de uitgeverij


Onder de Radar

“Alex, Hannah en Elin zitten bij elkaar in de klas, maar hebben weinig met elkaar te maken. Ze hebben ieder hun eigen leven. En hun eigen problemen. Alex vindt het maar niks dat zijn neef Sam zo stoer doet de laatste tijd. Hij heeft het steeds over wapens, drillrap en ‘jagen’. Alex vertrouwt het niet, maar ja, Sam is wel zijn neef. Elin wordt gechanteerd door haar ex-vriendje. Sinds het uit is, dreigt hij om een bepaald filmpje van haar te verspreiden. Dus doet ze maar wat hij van haar vraagt. Nieuwkomer Hannah heeft het thuis en op school niet gemakkelijk. Als haar klasgenoten een gemene prank met haar uithalen, weet ze niet meer wat ze moet doen. Ze raakt in paniek en slaat op de vlucht. Alex, Hannah en Elin leren elkaar pas écht kennen als alles uit de hand loop

Het verhaal en de Personages

Onder de Radar wordt verteld vanuit het perspectief van drie middelbare scholieren: Hanna, Alex en Elin.

Hanna zit net pas een paar maanden op haar nieuwe school, maar vind het al helemaal niks. Ze wordt namelijk Hanna Banana genoemd, of wel gepest. Ze vind het maak niks op school, ze weet geen vrienden te maken en thuis is het ook niet fijn. Ze hebben weinig geld en haar moeders vriend is nogal aanwezig en hardhandig. Het liefst wil Hanna terug naar haar vriend en oma in Rotterdam.

Alex is een rustige jongen die met de popluaire jongens op school rondhangt, maar eigenlijk alleen omdat zijn neef en tevens beste vriend Sam dat doet. Maar Sam is veranderd en Alex probeert wel mee te gaan in alles van Sam, maar na de zomer is Sam wel heel erg veranderd.

Sam het uitgemaakt met zijn vriendin Elin, die wel gewoon nog zijn huiswerk maakt. Wat zal Sam boven Elin haar hoofd houden. En waarom gaat zelfs Elin haar beste vriendinnen niet meer met haar om. Dat weet alleen Elin.

Sam is de lei-draad in het verhaal. Een jongen die op gaat in de drillrap en zich zelfs bij een bende wilt aansluiten. Als hij ook nog eens een mes aanschaft en het pesten van Hanna naar een heel nieuw niveau brengt. Staan zowel Hanna, Alex en Elin voor belangrijke beslissingen in hun leven.

Realiteit

Het boek wordt ingeleid met een uitgebreid voorwoord en afgesloten met verdere uitleg over de onderwerpen die aanbod komen in het boek. De onderwerpen wapens, huiselijk geweld, groepsdruk en sexting komen aanbod. Iets waar ik zeker van overtuigd bent dat jongeren tegenwoordig mee te maken hebben.

Hoe makkelijk de personages in het sexting trappen, dat vind ik persoonlijk te plat en ongeloofwaardig. Maar ik ben 34 en misschien lijkt het mij daardoor te overduidelijk niet kloppen.

Ik denk dat boeken als deze zeker belangrijk zijn om jongeren aan te spreken. Al zal het altijd een soort van ‘Ver van mijn bed-show’ lijken. Tot het gebeurd.

Onder de Radar is weer een heerlijk quick read van Kluitman Jeugd.

Informatie

Titel: Onder de Radar
Auteur: Marcel van de Ven
Uitgeverij: Kluitman
Jaar: 2020
Pagina’s: 176
Category: Jeugd Thriller


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *