Je bent jong en je krijgt wat - Monique van Loon [leeshoekje]
Recensie

Je bent Jong en Je krijgt Wat – Monique van Loon

Als foodie volg ik Monique van Loon, bekend van het platform Culy.nl, al een aantal jaar. Toen ik zag dat haar boek ‘Je bent Jong en Je krijgt Wat’ uit zou komen wist ik, dat wil ik lezen. Nieuwschierig naar haar verhaal als achtentwintigjarige met kanker.


Je bent Jong en Je krijgt Wat

Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is. Van Loon schrijft vol zelfspot en humor over een leven met en na baarmoederhalskanker.

Monique haar Verhaal

Vanaf je dertigste krijgen vrouwen om de vijf jaar de oproep om zich te laten controleren op baarmoederhalskanker. Voor die tijd denk je daar nog niet aan en zelfs met je dertigste lijkt kanker een ver van je bed show. Maar wat als je 28 bent, vol op in het leven staat en dan alles stil komt te staan (als het waren). Je hebt baarmoederhalskanker!

Monique heeft dan net een nieuwe vriend, is bezig met haar goedlopende bedrijf Culy.nl en geniet van het leven. Zelf voelt ze dat iets niet klopt en besluit toch eens naar de dokter te gaan. Maar ook hier komt niet direct de test. Als eenmaal wel de diagnose ‘baarmoederhalskanker’ komt. Komt Monique voor een van de belangrijkste beslissingen in haar leven te staan. Een beslissing die haar leven zal bepalen en iets waar ze nog helemaal niet persé over nadenkt. Beslissingen als ‘wil je ooit kinderen krijgen’, want ja haar baarmoeder moet verwijderd worden.

Het verhaal van Monique is niet een ‘Oh wat vreselijk voor mij’ verhaal. Ze laat gewoon zien vanuit haar oog punt wat er gebeurde. In haar leven en rond om de ziekte. Haar gedachten en haar omgeving erbij. Het draait niet alleen om die ziekte, het draait om de realiteit voor haar. Hoe zij het ervaart!

Mijn eigen verhaal

Ik ben inmiddels 34 en tot grote schaamte heb ik mij nooit laten testen op baarmoederhalskanker. Ik kreeg de oproep terwijl ik zwanger was en dan mag je er niet laten testen. Toen werd ik er weer aan herinnerd tijdens mijn tweede zwangerschap en zo gaat het leven. Volgende maand wordt ik 35 en als het goed ik krijg ik dan weer een oproep. Dit maal maak ik direct een afspraak.

Het boek van Monique is een absolute aanrader. Voor iedere (jonge) vrouw in elk geval.

Toen ik 27 was had ik een melanoom: Huiskanker. Bij lange na niet zo vreselijk of erg als Monique. Ik ga mij zelf dan ook echt niet vergelijken met dit verhaal. Toch kwamen er punten in voor die herkenbaar voor mij waren. Mentale herkenningspunten. Vooral de ‘Oh maar gelukkig hoef je geen chemo’. Uhm?? Het laat zien hoe wij vrouwen (maar ook mannen) goed moeten luisteren naar ons lichaam, die verteld altijd de waarheid!

Het is zeker mijn nummer 1 boek van 2020!

Informatie

Titel: Je bent Jong en Je krijgt Wat
Auteur: Monique van Loon
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar: 2020
Category: Non-Fictie | Biografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *