Koffie met... Astrid Harrewijn
Koffie met...

Koffie met… Astrid Harrewijn

Begin dit jaar las ik ‘De Stroopwafelshop‘ van Astrid Harrewijn, en ik was meteen fan van haar luchtige schrijfstijl. Ook haar Storytel Original ‘Het geheim van Müritz‘, dat ik kortgeleden beluisterde, wist mij heel erg te raken. Ik was dan ook erg benieuwd naar de schrijfster achter deze boeken, en nodigde haar uit voor een virtueel kopje koffie. Speciaal voor Leeshoekje.nl beantwoordde ze vijf vragen.

Waar schrijf je het liefst?

“Ik kan overal schrijven, dus dat is heel fijn. Ik trek me meestal terug in mijn studeerkamer, maar schrijf ook graag aan de keukentafel, en soms schrijf ik in bed. Heel af en toe trek ik me terug als ik echt meters moet maken en dan ga ik meestal in m’n eentje naar Frankrijk waar we een huisje hebben.”

Herinner je je het eerste verhaal dat je ooit schreef nog? Waar ging het over?

“Mijn eerste verhaal was meteen mijn debuut ‘Ja kun je krijgen’. Ik vertaalde boeken voor de Bouquetreeks en had een verhaal in mijn hoofd. Dat ben ik gaan schrijven en met dat verhaal won ik een schrijfwedstrijd. Voor ik het in de gaten had, was ik schrijfster. Het kan raar lopen :).”

Reizen is een terugkerend thema in je boeken. Waarom is dat?

“Ik schrijf graag over vrouwen die een nieuwe start in hun leven gaan maken. Ik vind dat een fijne kapstok voor mijn personages om ze uitdagingen aan te laten gaan. Reizen en avonturen over de grens zijn handig om uit de comfort zone te komen; alles is nieuw, alles is anders en je voelt je altijd een beetje ontheemd als je niet meer in je eigen veilige omgeving bent.

En daarnaast is het gewoon heel fijn qua research. New York of Nijkerk; de keuze lijkt me duidelijk!”

‘Het geheim van Müritz’ is een Storytel-original. Hoe is het om voor zo’n exclusieve doelgroep te schrijven?

“Ik ben ongelofelijk blij dat ik voor Storytel mag schrijven. Ten eerste vraagt een luisterboek om andere schrijftechnieken (dat houdt me scherp) en daarnaast krijg ik bij Storytel de gelegenheid om nieuwe dingen uit te proberen. Het geheim van Müritz is een familiegeschiedenis en daarmee wijk ik iets af van het feelgood-genre. Ik heb eindeloos research gedaan over het fin de siècle en de jaren zestig. Natuurlijk is het jammer dat het boek niet in papier verschijnt, maar het is ontzettend fijn om voor de enthousiaste Storytelluisteraar te schrijven.”

Wat is je favoriete boek aller tijden?

“Er zijn heel veel mooie boeken waar ik fijne herinneringen aan heb. Als het goed is, geeft een boek je een ander venster op de wereld en brengt het je in andere sferen. Als het boek dan ook nog eens fijn is geschreven dan staat het bij mij al snel in de top 10. Maar goed, het favoriete boek aller tijden… ‘De verborgen geschiedenis’ van Donna Tartt.”


Over ‘De stroopwafelshop’

De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.

Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen.

Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

Benieuwd geworden naar ‘De Stroopwafelshop’? Lees de recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *