The Starless Sea - Erin Morgenstern
Recensie

The Starless Sea – Erin Morgenstern

Vanaf het moment dat ik ‘The Night Circus’ van Erin Morgernstern had gelezen, smachtte ik naar meer. Ik was dan ook door het dolle heen toen ik hoorde dat er in 2019 een nieuw boek van deze auteur zou verschijnen. Toch duurde het nog lang voordat ik aan dit boek begon. Simpelweg omdat ik soms moeite heb om door dikke, Engelstalige boeken heen te komen en te eigenwijs ben om de vertaling te lezen. Nu heb ik eindelijk tijd vrijgemaakt om dit bijzondere boek te lezen, maar gek genoeg weet ik na het lezen niet zo goed wat ik er nu eigenlijk van vond.

The Starless Sea

Over het boek

In de bibliotheek van zijn universiteit, doet Zachary Ezra Rawlins een bijzondere vondst: een oude verhalenbundel waar geen auteursnaam op vermeld staat. Maar het wordt pas echt vreemd als hij ontdekt dat een van de verhalen in het boek over zijn eigen jeugd gaat. Gedreven door nieuwsgierigheid probeert hij meer over het boek en de gebeurtenis uit zijn jeugd te weten te komen. De enige aanwijzingen die hij heeft zijn drie symbolen die achterop het boek staan: een bij, een sleutel en een zwaard.

De zoektocht leidt hem uiteindelijk naar een wonderlijke ondergrondse wereld vol boeken. Maar dit boekenparadijs wordt bedreigd. De situatie wordt steeds grimmiger, maar teruggaan is geen optie meer.

Magisch, mysterieus en duister

Laat ik beginnen met dat ik heel veel dingen aan dit boek echt fantastisch vond. Om te beginnen was het verhaal magisch, mysterieus en duister: de sfeer die ik ook in The Night Circus zo waardeerde. Daarnaast is Zachary een boekenwurm en gamer en zit het boek bomvol subtiele, maar ijzersterke verwijzingen die je alleen zult herkennen als je zelf een beetje geeky bent. En een wonderland vol boeken… dat is natuurlijk de droom van elke boekenliefhebber. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de schitterende cover en het binnenwerk van dit boek. Oordeel zelf:

The Starless Sea - coverThe Starless Sea -binnenwerk

Boek-in-boek

Wat me ook aansprak was het boek-in-boek idee. Zachary vindt tijdens het verhaal meerdere boeken die hem naar de ontknoping van hey mysterie leiden, en als lezer krijg je de deze boeken ook te lezen. Ik vind het knap hoe deze boeken allemaal hun eigen stijl hebben, maar toch duidelijk met elkaar verweven zijn. De verhalen zelf zijn vaak wat vaag, maar boeien wel genoeg om niet de neiging te hebben deze over te slaan en door te gaan met het hoofdverhaal (wat ik soms wel heb bij andere boeken).

Verwarrend

Waar ik minder enthousiast over was, is hoe ingewikkeld het verhaal in elkaar zit. Aan de kust van The Starless Sea (de ondergrondse boekenwereld) is werkelijk alles mogelijk, en tijd en plaats zijn geen vaststaande gegevens. Daardoor was het verhaal nogal verwarrend en bleef ik uiteindelijk achter met het gevoel dat ik niet helemaal zeker wist wat ik nu eigenlijk gelezen had. Hierdoor was ik toch een stuk minder enthousiast over dit boek dan The Night Circus.

Informatie

Titel: The Starless Sea
Auteur: Erin Morgenstern
Uitgeverij: Harvill Secker
Jaar: 2019
Pagina’s: 512
Categorie: Fantasy / Mysterie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *